Vijesti / Životni stil

TKO BI REKAO

Zašto je ženama hladnije nego muškarcima? Znanstvenici pronašli odgovor na ovaj misterij

Zašto je ženama hladnije nego muškarcima? Znanstvenici pronašli odgovor na ovaj misterij
Ilustracija

Vjeruje se da su žene evoluirale da intenzivnije osjećaju hladnoću jer to razdvaja spolove i sprječava sukobe parova.

Ako ste ikada bili vani u ženskom društvu i počela je padati noć, možda ste primijetili da su žene te koje će se prije požaliti da im je hladno. No, jeste li se ikada pitali zašto ženama hladnije nego muškarcima? Znanstvenici su konačno riješili misterij i odgovorili na pitanje zašto je tako.

Naime, vjeruje se da su žene evoluirale da intenzivnije osjećaju hladnoću jer to razdvaja spolove i sprječava sukobe parova. Također su otkrili da je ista osobina prisutna kod mnogih ptica i sisavaca, pri čemu ženke preferiraju ugodno i toplo gnijezdo ili jazbinu, dok muškarcima zima ne smeta toliko.

"Muškarci i žene različito osjećaju temperaturu. Ta razlika nije nastala da bismo se s partnerima svađali oko grijanja, nego upravo suprotno. S evolucijske točke gledišta, cilj je natjerati par da se malo udalji jedno od drugoga kako bi svatko mogao uživati ​​u miru i tišini", rekao je dr. Eran Levin sa Sveučilišta u Tel Avivu.

To se može vidjeti kod ptica selica, gdje mužjaci zimu provode u hladnijim područjima nego ženke. Ženke šišmiša imaju tendenciju skupiti se u toplijem kutu, dok mužjaci vole prozračne prolaze. Kod mnogih sisavaca mužjaci više vole sjenu, a ženke sunce, ili se mužjaci penju na vrhove planina, dok ženke ostaju u dolinama. Studija objavljena u časopisu Global Ecology and Biogeography dodatno je otkrila da odvajanje mužjaka i ženke smanjuje natjecanje oko resursa u okolišu i drži podalje mužjake koji mogu biti agresivni i ugroziti bebe.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video