Vijesti / Životni stil

PIŠE ANITA VADAS

TRENUTAK ZA RODITELJSKI KUTAK Nemam vremena za 'trošenje' vremena

TRENUTAK ZA RODITELJSKI KUTAK Nemam vremena za 'trošenje' vremena
Privatna arhiva

Što su vaši životni prioriteti? Što biste u životu voljeli raditi? Na što više trošiti svoje dragocjeno vrijeme?

Živimo u dobu kada nam je sve dostupno vrlo brzo. Svijet se sve više organizira tako da ne morate na ništa čekati. Na sve ono što se nekada čekalo neko vrijeme, danas se odradi u nekoliko minuta. 

Račune možeš platiti internetom i ne moraš više čekati u pošti ili banci. U današnje vrijeme tamo čekaju samo penzioneri koji su u svoje doba naučili čekati i ne vide problem u tome.

Mlađe generacije djece sve teže čekaju na red. To im je problem i izaziva ljutnju i nervozu. Smatraju da time gube vrijeme. No, postavlja se pitanje, kako iskoristiš ono vrijeme koje si dobio bez da si morao čekati? – Najčešće potrošiš na nešto bez veze, nisi ni svjestan na što točno.

Koliko ljudi u stvari aktivno i svjesno radi na tome da sačuvaju vrijeme za nešto korisno? Radite li vi na tome? Jeste li ikada osvijestili taj dio života? Pokušajte u jednom danu osvijestiti koliko vam vremena iscuri kroz prste. Kažu da smo u danu efektivni samo 20% u svemu što napravimo. Ostalih 80% bauljamo naokolo i nismo ni svjesni na što nam vrijeme iscuri.

Pokušajte nekoliko dana testirati sami sebe i svoje vrijeme koje koristite i provjerite je li i kod vas tako. Ima divna vježba kojom to možete testirati. Ono što vam je potrebno su notes, kemijska i svjesno zapamćivanje svega što se dešava tijekom dana.

Nije poanta da tijekom dana zapisujete sve što radite, već je poanta da na kraju dana vratite u sjećanje sve što ste taj dan radili, osvijestite svaki taj trenutak od jutarnjeg buđenja do večernjeg lijeganja, te ispišete sve aktivnosti koje su taj dan bile prisutne u vašem životu. Barem onih koji ćete se sjetiti. To vam je kao svojevrsna rekapitulacija dana.

Dobro je za trening memorije, a opet savršeno da osvijestite koliko ćete se sjetiti samo onih važnih 20% aktivnosti a čak 80% ajmo reći nebitnih aktivnosti nećete se ni sjetiti. Na njih je potrošeno više vremena, a možda čak i živaca. No, na kraju dana ih se ne sjetimo.

Koliko puta nas u danu nešto naljuti, nerviramo se oko toga jer nije onako kako smo zamislili, ljutimo se na aktere kao da su oni glavni krivci zato što nije baš onako kako smo zamislili? Uništimo sebi dan ili dio dana zbog toga, da bismo na kraju dana smatrali takvu aktivnost nebitnom za život. Niti je se ne sjetimo.

Koliko puta u danu sjednemo pred TV i samo zujimo, postojimo i trepćemo, isključivši mozak? Vrijeme curi dok to radimo. Bespovratno je i ne možemo ga vratiti.

Koliko puta u danu se ljutimo na političare ili na vijesti koje gledamo na TV-u? Jeste li svjesni da nemate utjecaja na to da oni misle drugačije? Na ono što imate utjecaj najčešće ne činite – ugasite ono što vas nervira, isključite iz života takve aktivnosti, emisije pa čak i ljude koji vas ljute, nerviraju i utječu na to da se loše osjećate.

Na to imate utjecaj! O Daaa! I te kakav!

Pitanje je samo želite li se pokrenuti u tom smjeru i poduzeti nešto.
Nemojte se uključivati u isprazne razgovore koji opet spadaju u 80% izgubljenog vremena. Nemojte trošiti vrijeme na emisije na TV-u kojih se za 5 godina nećete ni sjećati.  Nemojte trošiti vrijeme na prepričavanje događaja s posla koji su vas naljutili ili iznervirali pa ih sada opet prepričavate ukućanima da im kažete što vas je iznerviralo i naravno da se opet nervirate. Ne trošite vrijeme na čitanje novina i tiskovina koji imaju isti efekt kao i vijesti.

Na što još trošite vrijeme?

Zar ne biste sami trebali imati kontrolu nad time što i kako ćete potrošiti najdragocjenije od života – svoje vrijeme? Zašto dozvoljavate da drugi gospodare vašim vremenom?

Dio vremena ionako moramo izdvojiti na neke aktivnosti koje moramo odraditi. To nije trošenje. To su dužnosti koje kao čovjek, roditelj, dijete, zaposlenik…moramo odraditi. Najčešće nam je to plaćeno – novcem ili ljubavlju. 

Sve ostalo – prepričavanja, zujanja okolo, gledanja ili čitanja vijesti, tračevi, druženje s ljudima s kojima nam nije ugodno nakon druženja…bespotrebno bacanje vremena.

Ako se život sastoji od vremena, onda se zapitajte koliko života odbacujete u prazno.

Kaže Slavica Squire: „Nemam života za neke ljude i aktivnosti.“ I da, slažem se – nemam života za neke ljude, nemam vremena za neke isprazne aktivnosti, nemam vremena za prepričavanje nekih aktivnosti bezbroj puta, nemam života na trošenje.

Što su vaši životni prioriteti? Što biste u životu voljeli raditi? Na što više trošiti svoje dragocjeno vrijeme?

Time popunite svoje vrijeme i svoj život. Zagospodarite svojim vremenom! Vrijeme je da preuzmete odgovornost za taj dio svog života! Sigurna sam da ćete biti zadovoljnija osoba ako ispunite svoje vrijeme onime što volite i onime što vas čini sretnijom osobom. 

Što kada biste svoje vrijeme popunili osobama za koje se kunete da ih volite? Što kada biste im se u potpunosti posvetili? Tko su osobe koje volite? Nabrojite ih sebi. Jeste li među njima i vi? Jeste li se uopće sjetili sebe? Što kada biste svaki dan radili nešto korisno za sebe i bili uz svoje voljene, potpuno prisutni i s ljubavlju? Tek kada naši voljeni obole ili odu s ove planete, onda žalimo što im se nismo više posvetili, a sve do tada ponavljamo mantru „Nemam vremena!“. Što kada biste već danas poduzeli nešto konkretno i bili uz njih kako ne biste jednog dana žalili? Danas je dan kada možeš mijenjati sebe na drugačije i bolje. Ne odgađaj to!

VJEŽBA ZA VAS:

Svaki dan na kraju dana ispišite sve aktivnosti kojih se sjetite u svoj notes. Ne brinite ako se prvih par dana nećete sjećati puno toga. Iz dana u dan će vam ići sve bolje. Radite ovo 21 dan bez prekida. Ako dođe do prekida, samo nastavite dalje. 

Savjet: Ako želite biti bolji u memoriranju, pokušajte tijekom dana osvijestiti svoj večernji zadatak te se prisiliti da memorirate ono što ćete zapisati. Recite sebi, ovo se isplati zapisati i sjetit ćete se navečer. Sretno u osvještavanju svojeg vremena!

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!
Vaša Anita V.

Za individualne konzultacije se možete naručiti na 098/564 – 290. U utorak počinje Škola za roditelje. Ostalo je još nekoliko mjesta pa se potrudite da i vi budete dio te priče. Na linku su detalji https://anitavadas.com/predavanja/skola-za-roditelje-2/

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video