Vijesti / Životni stil

DOBRO JE ZNATI

Jedenje kivija poboljšava raspoloženje, tvrdi novo istraživanje

Jedenje kivija poboljšava raspoloženje, tvrdi novo istraživanje
Ilustracija

U studiji iz 2013. godine, studenti su svojoj prehrani dodali pola ili dva kivija dnevno, a rezultati su pokazali da su oni u skupini koja je jela dva kivija dnevno, imali poboljšano opće raspoloženje...

Često odlučujemo koja je hrana za nas najzdravija na temelju njezinog profila hranjivih tvari i utjecaja na različite fizičke čimbenike, poput jačanja imunološkog sustava i održavanja zdravlja crijeva. Međutim, postoje mnoge namirnice za koje se ne zna koliko zapravo dobro utječu na naše zdravlje, a jedna od njih je - kivi. Kako piše Mind Body Green, istraživanje je pokazalo da jedenje kivija može čak poboljšati raspoloženje.

U studiji iz 2013. godine, studenti su svojoj prehrani dodali pola ili dva kivija dnevno, a rezultati su pokazali da su oni u skupini koja je jela dva kivija dnevno, imali poboljšano opće raspoloženje. Točnije, na kraju studije primijećeno je smanjenje ukupnih poremećaja raspoloženja, tj. mjera ukupnog negativnog raspoloženja, i povećanje snage, odnosno energije i entuzijazma. No, ima smisla zašto bi kivi, koji je bogat vitaminom C, mogao imati povezanost s boljim raspoloženjem.

U drugoj studiji iz 2018. godine, objavljenoj u časopisu Antioxidants, istraživači su pronašli značajnu povezanost između stanja raspoloženja sudionika i statusa vitamina C. Radi se o tome da se vitamin C nalazi u visokim koncentracijama u mozgu. Neuroni i glija (mrežna stanica koja podržava živčani sustav) oslanjaju se na odgovarajuću i reguliranu apsorpciju i prijenos vitamina C. Vitamin C je također važan za sintezu neurotransmitera, uključujući norepinefrin, koji ima ulogu u regulaciji raspoloženja.

U jednom kiviju je oko 130 miligrama vitamina C, što znači da je svaki sudionik koji je jeo dva kivija dnevno konzumirao oko 260 miligrama vitamina C svaki dan. No, osim toga, kivi ima i druge zdravstvene dobrobiti. Dobar je za zdravlje srca i probavni sustav, štiti dišni sustav, te doprinosi lijepoj i zdravoj koži.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video