Vijesti / Životni stil

PIŠE ANITA VADAS

RODITELJSKI KUTAK Roditelji, prestanite gušiti djecu!

RODITELJSKI KUTAK Roditelji, prestanite gušiti djecu!
Privatna arhiva

Dijete je dijete i treba ostati dijete!

Sve dok vaše dijete ima uz školu obaveze poput stranog jezika izvan škole, nekoliko treninga na tjedan izvan škole, sviranje barem jednog instrumenta izvan škole, pitam ja vas kada vi stignete graditi odnos s vlastitim djetetom?

Djeca su ugušena obavezama izvan škole i izvan roditeljskog doma a dolaze u školu bez da znaju svezati vezice na cipelama, obrisati nos ili guzu, većina ih ne zna kulturu ponašanja već naređuju ili galame kao na utakmicama, ne znaju sami sebi složiti knjige u torbu ili pak uzeti hranu što bi jeli. Oko hrane je čak posebna priča jer mnogu kuhanu hranu neki nisu nikada ni vidjeli a kamoli probali. Znaju za brzu i gotovu hranu.

Ako jedan roditelj strpa u svoj tjedni raspored sve obaveze koje ima njegovo dijete, vjerujem da će osim upale mišića već nakon nekoliko tjedana biti pod stresom.
To se dešava s djecom u današnje vrijeme. Od malih nogu su u stresu da neće stići obaviti školske obaveze zbog obaveza izvan škole.

Roditelji nemaju vremena da u miru i u opuštenoj atmosferi razgovaraju, razmjenjuju iskustva, druže se i grade jednu posebnu vrstu odnosa već jurcaju s obaveze na obavezu. Čak je i njima koji razvoze previše, a ne razmišljaju ta dijete na svim tim obavezama izvodi aktivnost.

Napomenut ću još i to da mnoga djeca idu u produženi boravak pa to znači da im je i tamo ukradeno djetinjstvo jer oni taj dio dana doživljavaju kao školsku obavezu. Još uvijek većina djece u razredu ide na SVE izborne predmete od 1.razreda – vjeronauk, informatika, dodatna nastava, izvannastavna aktivnost poput – dramske, pjevanja, sviranja, domaćinstva ili slično. 

Izračunajte satnicu boravka vašeg djeteta BEZ VAS u danu i izračunajte prosjek sati koliko ste aktivno s djetetom. Ako izuzmemo vrijeme spavanja, higijene i vrijeme u kojem se dijete želi samostalno poigrati u domu, ne ostane vam puno vremena za posvećenost, komunikaciju, učenje kulturnog ponašanja, pričanje priče ili pak tome da i vi kao roditelj naučite dijete neke od vještina.

Osvrnut ću se i na to da u roditeljskom domu ima obaveza koje je dobro da dijete nauči – brisanje prašine, usisavanje, spremanje perilice, pospremanje sobe, kreveta i igračaka, pripremanje odjeće i pospremanje prljave odjeće u košaru s prljavim rubljem, postavljanje stola, hranjenje kućnih ljubimaca, pripremanje i raspremanje stola i mnoge druge aktivnosti bitne obaveze važne tijekom odrastanja.

Problem je i taj što roditelji nemaju vremena posvetiti se djetetu i podučiti ga organizaciji učenja kao i načinima učenja kako bi odgajali samostalno dijete.

Dok pišem sve ove obaveze koje dijete ima, ne znam gdje bih uopće smjestila igru u smislu skakanja i trčanja, društvenih igara ili pak bilo koje druge aktivnosti koje pričinjavaju radost.

Kako i ne bi dobili poriv pobjeći u virtualan svijet kako bi zaboravili na svu muku koju imaju. 

Kako je došlo do toga da gušimo dijete obavezama koje im stvaraju stres umjesto da im damo djetinjstvo kakvo zaslužuju?

Reći ćete zbog toga što roditelji imaju puno posla, a ja se neću s time složiti. I moj otac je radio 8 sati i nakon posla se bavio poljoprivredom. No, uključivao me u svoj život. Nije me slao drugima koji bi se bavili sa mnom i tu onda plaćao za to. Time što je provodio vrijeme sa mnom, usađivao mi je važne životne vrijednosti.

Ovako, vašem djetetu drugi usađuju svoje životne vrijednosti i onda jednog dana ne prepoznaješ vlastito dijete. Ili kada mi roditelji dođu na primanje u školu i kažem da se dijete tuče, vrijeđa druge, govori ružne riječi i laže kažu da to sigurno nije njihovo dijete. Dok to isto dijete odgaja nogometni teren gdje uči ono što ga njegovi roditelji ni u ludilu ne bi. No, prekasno je, već su ga naučili tome. 

Kako ga sada odučiti? To je već duži proces.

Dragi roditelji, ne želim da se ovaj tekst svede na osudu i kritiku. Želim vam osvijestiti kako plaćate druge da vašoj djeci usađuju njihove vrijednosti umjesto da pustite dijete da bude doma s vama, bavite se njime, razgovarate i usađujete ono vaše. Nemojte misliti da drugi znaju bolje od vas!  VI valjda znate što je najbolje za vaše dijete.

Puno radite kako biste poplaćali sve te obaveze a na kraju vam vraćaju djecu s pogrešnim vrijednostima. Djeca uče o životu unutar sustava i od svojih vršnjaka. Umjesto da uče od vlastitih roditelja.

Vaša je dužnost kao roditelja da njegujete obiteljske vrijednosti i odgajate dijete najbolje što znate. Ovakvim načinom života nemate priliku odgajati dijete već ga preodgajate. To je duži put. Najbolje je da sve uči od vas a ne da ga tek kada nauči pogrešno, preodgajate onako kako mislite da bi trebalo.

Primjer!

Dijete nižih razreda vam dođe doma i kaže da svi imaju mobitele, tablete, računala, pametne satove… Zbog toga što svi imaju, neće valjda vaše dijete biti lošije od ostalih i vi ćete raditi sve dok ne zaradite za to da i vaše dijete ima iako možda niste pristalica toga.

Zbog čega dozvoljavate da dijete prije 11 godina uopće ima takvo što? Još nije naučilo komunicirati, ni osnovna pravila života a kamoli što se sve smije u virtualnom svijetu a što se ne smije a već je dobio spravicu s kojom će provoditi vrijeme umjesto s vama.

Varka je da se odmarate dok je dijete u virutali! Tamo će ga opet netko poučiti nečemu što ćete vi morati korigirati i potrošiti više vremena na preodgoj. Plus, živjet će u stresu od dokazivanja da mora biti najbolji baš u svakoj od ti aktivnosti.

Dragi roditelji, radije odgajajte dijete, budite s njime, posvetite mu se, usađujete svoje obiteljske vrijednosti umjesto da trošite svoj život na zarađivanje da im omoguće i platite sve te silne skupe igračke ili aktivnosti koje im kradu djetinjstvo, guše ih, ne uče stvarnim životnim vještinama i obavezama, a i sve manje poštuju vas i odnose se prema vama kao prema autoritetu koji ih treba voditi.

Nešto je trulo u državi…a počelo je s pogrešnim odgojem djece. Roditelji su moćna karika društva koja može pravilnim odgojem djeteta utjecati na promjenu svijeta, ali se mnogi nesvjesno odriču te odgovornosti i prepuštaju je sustavu – jaslice, vrtići, škola, treneri, aktivnosti izvan doma…

Mijenjajte društvo jer možete mijenjati! Ili puštajte da to društvo koje vam se ne sviđa odgaja vaše dijete. Izbor je vaš!

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

Vaša Anita V.

P.S. Za individualna savjetovanja se možete javiti na 098/564-290

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video