Vijesti / Životni stil

TOPLO VRIJEME

Stiglo nam je 'bablje ljeto': Znate li što je to i otkud potječe taj izraz?

Stiglo nam je 'bablje ljeto': Znate li što je to i otkud potječe taj izraz?
Siniša Sović/Foto agencija Sjever

Ovaj tjedan očekuju se ugodne i tople temperature, a obično se jesenski topli dani nazivaju bablje ljeto, evo i zašto...

Visoke temperature u listopadu, one iznad 20°C u našim krajevima i nisu toliko rijetke. Najbolji primjer su posljednjih nekoliko godina kada su se ljudi i u kasnu jesen kupali u moru. Ovo se toplo razdoblje, nakon 29. rujna naziva i bablje ljeto, a traje tjedan ili više dana.

Nije jednostavno objasniti otkuda potječe ovaj pojam, ni zašto se baš tako zovu topli dani u jeseni, ali postoji nekoliko različitih objašnjenja koja najbolje dočaravaju o čemu se ovdje radi.

Baba označava vješticu

Jedna od teorija je kako baba u ovom slučaju označava vješticu, što je simbol lošeg i izopačenog, a to upućuje i da je upravo vrijeme takvo - naopako. Meteorolozi kažu da do ovako toplog vremena dolazi zbog izostanka ciklona i dotoka hladnijeg zraka sa sjevera, piše na Crometeo portalu.

Paučina

Drugo objašnjenje kaže da izraz dolazi od češke fraze 'babi leti' koja znači niti paučine koje vijore u zraku na sunčanim jesenskim danima. Ova paučina pojavljuje se samo na jesen, a ljude je izgled paučine podsjetio na bakinu sijedu kosu i zbog toga bablje ljeto.  To je također znak za paučinu što ju u jesen ispredu mladi pauci, koji s pomoću nje, nošeni vjetrom, nalaze mjesta zimovanja. U narodnom vjerovanju, to je razdoblje kad su se novačile vještice, a ta paučina koja lebdi predstavlja njihovu kosu. Ta paučina smatrala se i predivom vilenjaka, patuljaka, norni ili djevice Marije. Vjerovalo se da će uskoro biti vjenčanje ako se leteća paučina uplela u kosu mlade djevojke.

Više rođenih beba u ovom razdoblju

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u Hrvatskoj se naviše djece rađa upravo u rujnu. Tako je u posljednjih 20 godina u ovom mjesecu rođeno više od 75 000 djece, na drugom mjestu je srpanj s oko 73 500 beba i na trećem kolovoz sa 72 000. 

Miholjsko ljeto

Ne postoji samo bablje ljeto, već su topli dani nakon 29. rujna nazivaju i miholjsko ljeto po Svetom Mihovilu, dok se izuzetno topli dani u studenome nazivaju martinjsko ljeto prema Svetom Martinu kojeg slavimo 11. studenoga.

Indijsko ljeto

Bablje se ljeto pojavljuje u više zemalja, samo se svugdje zove drugačije. Popularan izraz "Indian summer" je zapravo izraz koji se za bablje ljeto koristi u Sjevernoj Americi, ali se zbog političke nekorektnosti više ne upotrebljava. Neki misle kako ovaj izraz ima izrazito negativan kontekst pa je povučen iz upotrebe.  Toplina ovih dana nije rekordna za listopad, bilo je i toplijih godina. Zapravo je 24.10.1971. godine bio najtopliji listopadski dan u povijesti zagrebačkih meteoroloških mjerenja. Naime, prije 51 godine u zagrebačkom Maksimiru je izmjereno čak 28 Celzijevih stupnjeva. U Slavoniji rekord drži 1935. godina kad je u Osijeku izmjereno 30,5 Celzijevih stupnjeva,a najtopliji listopadski dan u Varaždinu datira iz 2009. godine kad se temperatura popela na 28°C. U Rijeci je najtopliji dan u listopadu bio 1956. godine kad je izmjereno 29 stupnjeva, a u Dubrovniku je 2012. temperatura narasla na čak 31 stupanj. U Šibeniku i Splitu rekord je iz 2011. godine kad je izmjereno 30 stupnjeva.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video