Vijesti / Životni stil

IZBJEGAVAJTE PONOĆNE ZALOGAJE

Volite jesti kasno navečer? Studija otkrila kako to zapravo utječe na nas

Volite jesti kasno navečer? Studija otkrila kako to zapravo utječe na nas
Ilustracija

Ako se često nađete u situaciji da odlazite u kuhinju nekoliko sati prije spavanja, možda je vrijeme da se odreknete te navike...

Od kasnih večera do ponoćnih zalogaja, sigurno vam se često ili barem ponekad dogodi da pojedete nešto u kasne sate. No, kako to zapravo utječe na nas? Prema novo studiji objavljenoj u časopisu Cell Metabolism, jedenje kasno navečer moglo bi imati neke nesretne i neželjene nuspojave, Mind Body Green.

Autori studije napominju da su za ovo istraživanje željeli razmotriti tri ključna čimbenika povezana s regulacijom tjelesne težine i rizikom od pretilosti: apetit, potrošnju energije, odnosno potrošene kalorije, i molekularne promjene u masnom tkivu. Da bi to učinili, zamolili su 16 sudionika s prekomjernom tjelesnom težinom da slijede dva rasporeda obroka. Prvi raspored smatran je ranim rasporedom obroka, a drugi je potpuno isti raspored, ali sve je bilo četiri sata kasnije. Primjerice, večera u ranom rasporedu bila je oko 17 sati, a večera u kasnom rasporedu bila je u 21 sat.  Sudionici su za oba rasporeda bilježili razinu gladi, davali uzorke krvi, mjerili tjelesnu temperaturu i potrošnju energije. Cijelo to vrijeme, istraživači su bili oprezni te su eliminirali bilo kakve varijable složene s protokolom, poput rasporeda spavanja i onoga što su sudionici jeli. Na temelju nalaza studije, čini se da kasno jedenje ima neku povezanost s rizikom od pretilosti, posebno kod onih koji već imaju prekomjernu težinu ili su već pretili.  Rezultati su pokazali da su se sudionici, kada su imali kasniji raspored obroka, probudili s osjećajem gladi, bili su manje učinkoviti u sagorijevanju kalorija i imali su masno tkivo koje je pokazivalo povećan rast masnoće.

- Otkrili smo da jedenje četiri sata kasnije značajno utječe na razinu gladi, način na koji sagorijevamo kalorije nakon jela i način na koji skladištimo masnoću - objasnila je autorica studije, dr. sc. Nina Vujović.

No, budući da je ovo istraživanje uključivalo samo sudionike s prekomjernom tjelesnom težinom, autori studije kažu da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se vidjelo hoće li se ovi rezultati prenijeti na veću populaciju. Unatoč tomu, s obzirom na to da već znamo da jedenje kasno navečer može poremetiti san i uzrokovati skokove šećera u krvi, vrijedi izbjegavati to raditi.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video