KORISNO

Kako pravilno skuhati rižu: Uz ove savjete uvijek će vam ispasti savršeno!

Kada kuhate rižu važno je da zrna budu odvojena, a ne ljepljiva...

Svatko ima drugačiju metodu kada je u pitanju kuhanje
riže. Međutim, postoje neka pravila kako riža ne bi bila
kašasta i ljepljiva. Stručnjakinja za hranu, Anna Beheshti,
otkrila je ispravan način kuhanja riže, te objasnila da metode
mogu varirati ovisno o vrsti riže, piše Express.

Naime, kako kaže, za savršenu kuhanu basmati rižu, najbolji je
omjer vode i riže 2:1, dok je za jasmin rižu i rižu dugog
zrna pravi omjer vode i riže 1,5:1. Stručnjakinja tvrdi da, ako
više volite čvršću teksturu, možete malo smanjiti vodu kako biste
je prilagodili vlastitom ukusu.  Neki stručnjaci
predlažu ispiranje ili pranje zrna riže prije kuhanja.

– Pranje basmati riže u posudi vitalan je korak prije kuhanja,
kojim se uklanja sav višak škroba, dajući vam više od odvojenih
pahuljastih zrnaca, dok ističe njen prekrasan okus – objasnila je
Anna.

No, mnoge zanima je li rižu najbolje kuhati na pari ili nakon
kuhanja prokuhati i ocijediti višak vode iz riže. Stručnjakinja
tvrdi da biste rižu trebali staviti u vrelu i posoljenu vodu, a
zatim kuhati u poklopljenom loncu, kako
bi upila vodu, te da ju ne biste trebali miješati dok
se kuha. Što se tiče vremena kuhanja riže, to može varirati
ovisno o vrsti riže koju odaberete. Bijelu basmati rižu kuhajte
10-12 minuta na jakoj vatri, rižu dugog zrna oko 15 minuta na
jakoj vatri, smeđu rižu oko 25 minuta, basmati od cjelovitog zrna
također oko 25 minuta, a jasmin rižu od 10-12 minuta.  Anna
ima i savjet za slučaj da skuhate previše riže, pa ne znate što s
njom. Prvo ju trebate ohladiti što je brže moguće, a onda ju
stavite u hladnjak. No, ne biste ju trebali tamo držati više od
dva dana prije podgrijavanja, te ju ne biste trebali podgrijavati
više od jednom. Također, kada podgrijavate, provjerite je li riža
potpuno vruća.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije