Vijesti / Životni stil

u avionu

Znate li zašto stjuardese i piloti nemaju iste pojase kao putnici? Nekoliko je razloga...

Znate li zašto stjuardese i piloti nemaju iste pojase kao putnici? Nekoliko je razloga...
Ilustracija

Piloti imaju sigurnosne pojaseve u pet točaka, a stjuardese imaju pojaseve u četiri točke, ali putnici imaju samo jedan remen

Jeste li se ikada zapitali zašto putnici u zrakoplovima dobivaju samo sigurnosne pojaseve oko struka, dok piloti i stjuardese dobivaju višestruke pojaseve?

Piloti imaju sigurnosne pojaseve u pet točaka, a stjuardese imaju pojaseve u četiri točke, ali putnici imaju samo jedan remen. No ne brinite, iako izgleda super jednostavno, sigurnost putnika je i dalje na prvom mjestu, prenosi Metro.

Prema stručnjacima iz Aerosavvy.com, ovi pojasevi oko struka dizajnirani su da rade u skladu s položajem sjedala ispred putnika, s naslonima stolica koji su napravljeni da pomognu apsorbirati udar i spriječiti vaše tijelo da dostigne opasne brzine, ako se avion iznenada zaustavi.

Zbog toga je položaj pojasa tako važan - pomoći će smanjiti vjerojatnost da ćete udariti u naslon stolca ispred sebe dovoljnom snagom da se ozlijedite.

U međuvremenu, osoblje ima sigurnosne pojaseve koji štite njihov torzo i omogućuju im da mogu brzo izaći sa svojih sjedala kako bi pomogli putnicima. Pilotski pojasevi pričvršćeni u pet točaka imaju dodatnu 'podmorničku' traku koja prolazi između njihovih nogu, a koja je dizajnirana kako bi spriječila da im tijelo ne izbaci naprijed ispod upravljačke ploče u slučaju nezgode.

Zašto svi nemaju iste sigurnosne pojaseve? 

Pa, za početak, putnicima je mnogo teže pogrešno pričvrstiti jedan pojas, bilo slučajno ili namjerno. Uz to, čak i dodavanje remena značilo bi da bi sjedala morala biti teža. Dakle, umjesto da se smanji broj ljudi po letu, čime se povećavaju i cijene karata, sjedala su dizajnirana da pomognu u obavljanju tog posla.
 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video