Vijesti / Životni stil

IMA BROJNE DOBROBITI

Jutro ili večer? Stručnjaci otkrili koje je najbolje doba dana za vježbanje

Jutro ili večer? Stručnjaci otkrili koje je najbolje doba dana za vježbanje
Ilustracija

Ako već vježbate, potrudite se da trening ima maksimalni učinak, a to ćete postići ako vježbate u pravo vrijeme...

Usred užurbanog rasporeda radnim danima, najbolje vrijeme za vježbanje je kada god imate vremena, jer je važno samo pokrenuti tijelo i rad srca, a dobrobiti za zdravlje su uvijek prisutne. No, ako imate izbora, i malo više vremena, postoji jedan dio dana koji se čini kao najbolje doba za vježbanje, piše Today.

Nedavno je provedena studija u kojoj je jedna grupa žena vježbala od 6 do 8 sati ujutro, a druge su vježbale od 18 do 20 sati navečer. Pokazalo se da su žene koje su vježbale ujutro imale veće smanjenje trbušne masnoće i krvnog tlaka, te su postigle jače mišiće nogu, u usporedbi s onima koje su vježbale navečer.

- Točni mehanizmi i dalje su nedokučivi, ali sve se više prepoznaje da jutarnja tjelovježba koristi kontroliranju i održavanju tjelesne težine kod pretilih osoba - objasnili su istraživači u Frontiers of Physiology.

Jedno finsko istraživanje pokazalo je da se isplati biti jutarnji tip, jer su muškarci koji su se probudili ranije, tijekom dana uspjeli ugurati oko 30 minuta više tjelesne aktivnosti, a žene oko 20 minuta više, u usporedbi s onima koji su vježbali navečer. Jedan od istraživača tvrdi da je vježbanje ujutro praktičnije jer je veća vjerojatnost da ćete s tim odmah završiti, u odnosu na vježbanje navečer kada vas brojne stvari mogu ometati, ili nešto može iskrsnuti. Osim toga, ljudi koji vježbaju ujutro osjećaju se vrlo dobro kada postignu tu prvu stvar, tvrdi psiholog Jack Raglin.

- Kada vježbate ujutro to ubrzava vaš metabolizam i omogućuje vam da sagorite više kalorija čak i kada sjedite i ne radite ništa. Vježbanje također oslobađa endorfine koji vam pomažu da se osjećate izvrsno tijekom dana - rekao je fitness trener Laurent Amzallag.

Ipak, treba napomenuti kako jutarnja tjelovježba neće toliko odgovarati osobama koje vrhunac energije dostižu kasnije tijekom dana, a zahtijevat će i dulje zagrijavanje jer mišići i zglobovi ujutro mogu biti ukočeni.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video