Vijesti / Životni stil

U NJEMU SE NAKUPLJA PRLJAVŠTINA

Usisavač vam ne radi kako treba? Stručnjaci otkrili kako ga možete jednostavno očistiti

Usisavač vam ne radi kako treba? Stručnjaci otkrili kako ga možete jednostavno očistiti
Ilustracija / Pixabay

Ako ne čistite svoje vakuumske spremnike redovito, to može dovesti do začepljenja, a može čak i pokvariti vaš usisavač...

Usisavači se koriste za čišćenje mnogih stvari u kući: podova, kauča, prozora, tepiha i brojnih drugih. S obzirom na to da ga se može koristiti svugdje, s vremenom se u vrećici za usisavanje mogu nakupiti neugodni mirisi i bakterije, što otežava čišćenje vašeg doma. Iako je uklanjanje nakupine prljavštine iz usisavača neugodan i naporan posao, postoji nekoliko jednostavnih trikova koje možete upotrijebiti kako biste ga olakšali. Stručnjaci za čišćenje otkrili su kako očistiti usisavač koristeći svakodnevne predmete poput sode bikarbone i kore citrusa, piše Express.

Vakuumski spremnici i vrećice brzo se pune prašinom, prljavštinom i dlakama nakon svake upotrebe, uz mnoštvo mikroba. Ostavljanje ovih taloga da se skupljaju tijekom vremena, ne samo da može uzrokovati začepljenja i čak pokvariti vaš usisavač,već također može rezultirati neugodnim mirisima koji mogu ispuniti vaš dom dok ga koristite.

- Ako osjetite da vaš usisavač ima pljesniv ili spaljeni miris, to su uobičajeni znakovi da je uređaj prljav. No, ne morate ga tada baciti. Postoji nekoliko jednostavnih savjeta kako osigurati poboljšanje mirisa - objasnio je stručnjak za čišćenje, Robert Tigchelaar.

Prije nego što se uhvatite u koštac s neugodnim mirisima koji izviru uz vašeg usisavača, uvijek započnite s pražnjenjem spremnika. Istresite ostatke u vreću za smeće i tupim nožem ili štapom izvadite nakupine prljavštine i kose. Praznu posudu obrišite suhom krpom dok ne bude vidljivo čista. Kada se spremnik isprazni, možete početi uklanjati te nevidljive mirise.

Najlakši način da uravnotežite neželjene mirise iz vašeg uređaja, je usisavanje neutralnih ili mirisnih čestica. Soda bikarbona poznata je po svojim prirodnim sposobnostima neutralizacije mirisa i sigurna je za upotrebu u malim količinama. Posipajte malo sode bikarbone po tepihu i usisajte nakon 10 minuta kako biste očistili svoj dom dok osvježavate svoj uređaj. Osim sode, možete usisati i prašak za rublje. Svježa kora naranče ili limuna također dobro djeluje unutar usisavača. Najbolje je stavljati veće komade, iako ćete ih morati redovito mijenjati kako biste izbjegli truljenje.

Ako i dalje osjećate neugodne mirise, čak i nakon čišćenja spremnika, možda je problem u filteru. Robert je objasnio da filtere treba čistiti svaka dva mjeseca. Objasnio je da ga često možete očistiti tako da ga pustite pod mlazom vode, a ako imate filtar koji se ne može oprati, zamijenite ga novim. Ako to radite redovito, ne samo da ćete spriječiti neugodne mirise, već ćete i produljiti životni vijek vašeg usisavača.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video