Vijesti / Životni stil

KORISNO

Koliko često treba mijenjati posteljinu ovisi o nekoliko faktora, a jednom tjedno je optimalno

Koliko često treba mijenjati posteljinu ovisi o nekoliko faktora, a jednom tjedno je optimalno
Ilustracija

Vrlo je važno znati da pranje posteljine češće nego što je potrebno brže troši tkaninu...

Stručnjaci preporučuju da posteljinu perete jednom tjedno, no rijetko tko se zapravo drži te preporuke. Prema podacima Google Searcha, svake se godine izvrši gotovo 53 tisuće online pretraga o tome koliko često treba prati posteljinu, a taj broj dostiže vrhunac svakog siječnja, piše Express.

Naime, osobni način života, koliko često se tuširate, imate li kućne ljubimce i koliko često imate seks, sve su čimbenici koji će utjecati na to koliko često trebate prati posteljinu. S druge strane, vrlo je važno znati da pranje posteljine češće nego što je potrebno, zapravo može uzrokovati da ona postane više istrošena. No, ako radite određene stvari, mogli biste imati čak tjedan dana između pranja, tvrde stručnjaci. 

Sprejevi za posteljinu

Miris svježe posteljine toliko je primamljiv da može potaknuti prekomjerno pranje, ali ulaganje u sprej za plahtu s prekrasnim mirisom dat će posteljini dojam kao da je upravo oprana, te će ju i osvježiti.

Nošenje pidžame

Mrtve stanice kože i masnoće koje vaše tijelo izlučuje, jedan su od glavnih razloga za redovito pranje posteljine. Nošenjem pidžame štitite svoju posteljinu stvarajući barijeru između vašeg tijela i posteljine, a pidžama je puno manja i lakša za pranje od kompletne posteljine.

Provjetravanje kreveta

Povucite deke i poplune kada ne spavate na krevetu kako biste omogućili da posteljina diše. To pomaže u uklanjanju vlage koja je grinjama potrebna za razvoj.

Spremanje posteljine

Složite rublje i odložite ga na hladno i tamno mjesto, ali pripazite na drvene ladice jer bi se miris drva mogao prenijeti na suho rublje. Ne zaboravite i to da plahte pohranjujete samo kada su potpuno suhe. Ako je rublje vlažno kada se odlaže, na tkanini će se razmnožiti bakterije i ona će postati pljesniva.

Tuširajte se prije spavanja

Pranje dnevne prljavštine s kože, prije spavanja, odličan je način za smanjenje nakupljanja bakterija u posteljini.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video