Vijesti / Životni stil

HIGIJENSKE NAVIKE

Tuširate li se svaki dan? Evo što kažu liječnici, je li koži to stvarno potrebno

Tuširate li se svaki dan? Evo što kažu liječnici, je li koži to stvarno potrebno
Ilustracija

Dr. Tetro kaže da se, zahvaljujući kombinaciji mikroba i imunološke funkcije, naša koža 'sama brine za sebe' i održava se čistom.

Na društvenim su mrežama tijekom COVID pandemije često bile aktualne šale, ali i ozbiljne rasprave o tome koliko se često stvarno treba tuširati, a neki su, ostajući doma, mijenjali svoje higijenske navike, preskačući tako svakodnevno tuširanje koje im se činilo - bespotrebnim. Iako je pitanje održavanja higijene privatna stvar svakog pojedinca, mnoge ipak zanima što o tome misle liječnici.

- Ne treba svaki dan prati cijelo tijelo - rekla je za Well+Good dermatologinja Rachel Nazarian, "posebno kad ne izlazite iz kuće, ne znojite se i ne dolazite u kontakt s prljavštinom koji biste u normalnim uvjetima htjeli ukloniti".

Ipak, navike tuširanja su individualne i ne postoji pravilo koje bi svima odgovaralo svima.

- Ako imate zdravu kožu, u redu se tuširati i jednom u tri dana, no ako vam je koža npr. suha ili ste nekad bolovali od ekcema, radije se na brzinu otuširajte svaki dan kako biste nadoknadili vlažnost i ubili mikrobe - kaže dr. Nazarian napominjući i da biste odmah nakon toga kožu trebali hidratizirati, kako biste zadržali vlagu.

"Ako vam koža nije suha, možete to produžiti na svaki drugi dan".

Prema mikrobiologu i autoru knjige The Germ Files Jasonu Tetrou, preskakanje tuširanja neće naškoditi zdravlju, bez obzira koliko dugo niste bili u doticaju s vodom.

- Tijelo može i bez tuširanja, koliko god dugo želite - kaže Tetro, no dodaje i da je u tom slučaju dobro barem svakih nekoliko dana oprati intimno područje, da se izbjegne kontaminacija fekalnim bakterijama koje dovode do infekcija mokraćnog sustava.

"Naravno, ako se prestanete tuširati, brzo ćete zbog bakterija koje žive na koži, početi zaudarati", kaže Tetro i objašnjava da se, zahvaljujući kombinaciji mikroba i imunološke funkcije, naša koža 'sama brine za sebe' i održava se čistom.

- Zdrave bakterije koje žive na našem tijelu obavljaju najbitnije procese i održavaju čistoću kože kojoj ništa drugo nije uistinu potrebno; a dalje je na vama hoćete li se prati i sapunati ili ćete pak testirati te impresivne vještine samočišćenja tijela - zaključio je.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video