Vijesti / Životni stil

FITNESS STUDIO FITLIFE

VIDEO Stretching iliti istezanje?

VIDEO Stretching iliti istezanje?
Fitness studio FitLife

Kada god ste u prilici, istežite se jer će vam vaše tijelo biti zahvalno na tome

To je metoda vježbanja kojom se povećava fleksibilnost, ali i metoda postizanja mentalne i fizičke opuštenosti. Fleksibilnost je sposobnost postizanja maksimalne amplitude pokreta u određenom zglobu ili mišićima. Svakodnevno dugotrajno sjedenje može uzrokovati stezanje i spazam mišića, a da ipak do toga ne bi došlo preporučuje se redovito istezanje cijeloga tijela i bavljenje rekreacijom.

Sljedeće pitanje je zašto, odnosno, koja je sama svrha istezanja? Prvo je nadam se i vama dobro poznato, a to je smanjenje napetosti u mišićima, dok se dalje nižu dobrobiti kao što su, smanjenje rizika od ozljeda mišića i zglobova, povećanje gipkosti vezivnog tkiva, poboljšanje cirkulacije, smanjenje upale u mišićima, smanjenje umora u mišićima, stimulacija proizvodnje tekućine koja podmazuje zglobove, ublažava umjerene bolove u leđima te poboljšava snagu i izdržljivost.

Sve ove dobrobiti dolaze samo onda kada se redovito bavimo rekreacijom te ako se redovito nakon bavljenja fizičkom aktivnošću, istežemo. Istezanje je dio treninga i njega ne bi smjeli preskočiti. Kada god ste u prilici, istežite se jer će vam vaše tijelo biti zahvalno na tome, vjerujte mi.
Postoji nekoliko vrsta stretchinga ili istezanja pa idemo redom, prvo je dinamičko gdje koristimo kontrolirane zamahe koji ne prelaze normalni opseg pokreta, a najviše ga volimo koristiti na samom početku treninga u vidu zagrijavanja gdje se čak mogu i kombinirati dinamičko/statički, no ipak vam preporučujem samo dinamičko. Statičko istezanje se sastoji od istezanja mišića ili grupe mišića do njegove krajnje točke, ili, da bi vam bilo jasnije, udaljavaju se polazište i hvatište mišića do osjećaja napetosti iliti „ugodne boli“.

Preporučuje se izvoditi na samom kraju treninga. Tu su još balistički, pasivni, aktivno istezanje i PNF metoda koji za jednog rekreativca i nisu toliko popularni pa se time nećemo ni baviti, barem za sada.

Vježbe; odradite kružno, vježbu za vježbom u 4 serije
- Rameni potisak bučicama x8-12
- Jednoručno veslanje s klupe x8-12 
- Potisak bučicama x8-10
- Potisak s čela x8-10
- Potisak kuka x8-10

picture
 

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video