Vijesti / Životni stil

PRIPAZITE NA OVIH NEKOLIKO STVARI

Može li brašnu isteći rok? Evo kako ćete znati da se pokvarilo

Može li brašnu isteći rok? Evo kako ćete znati da se pokvarilo
Ilustracija

Brašno je zapravo prilično osjetljivo na kvarenje zbog prirodnih ulja u zrnu, orašastih plodova ili škroba u njemu, a njegov rok trajanja djelomično ovisi o udjelu masnoće u tim uljima...

Pitate se je li ono brašno koje stoji već neko vrijeme u vašoj smočnici još uvijek dobro? Iako je brašno toplinski obrađena namirnica te samo po sebi u sebi sadrži mali udio vlage, s njim je također potrebno pravilno rukovati. Obično brašno najbolje je upotrebljavati 6-8 mjeseci nakon ispisanog datuma, dok je cjelovito najbolje upotrebljavati 4-6 mjeseci nakon istog, piše Reader's Digest.

Brašno je zapravo prilično osjetljivo na kvarenje zbog prirodnih ulja u zrnu, orašastih plodova ili škroba u njemu, a njegov rok trajanja djelomično ovisi o udjelu masnoće u tim uljima. Što je manje rafinirano, to će sadržavati više masti i brže će se pokvariti. 

Kako bi produžili rok trajanja brašnu, možete ga držati u hladnjaku ili čak zamrzivaču. Čuvanjem brašna u hladnjaku možete mu produžiti rok i do godinu dana, dok ga u zamrzivaču možete produžiti i do dvije-tri godine. Ključnu ulogu igra i vrsta brašna, a najduže traje ono obično bijelo, dok ono sa cjelovitim zrnom, uključujući i integralno, ima kraći rok.

Kako uočiti da se brašno pokvarilo?

Prilično je teško ne primijetiti da je brašnu prošao rok valjanosti. Svježe brašno ima čist, neutralan miris praha, a brašno koje se pokvarilo počet će zaudarati, s izrazito kiselkastim, neugodnim mirisom. No, ako već vidite tragove plijesni, onda možete biti sigurni da je brašno potrebno baciti. Ako pak vidite grudice, trebali biste brašno baciti radi sigurnosti, jer je to siguran znak da je izloženo vlazi, što je plodno tlo za plijesan. Siguran znak je i ako vidite moljce ili druge insekte.  Držite brašno na suhom i tamnom mjestu. Toplina i sunčeva svjetlost mogu pokvariti brašno i ranije nego što piše na poleđini pakiranja, stoga se potrudite da je udaljeno od peći ili drugih izvora topline i svjetlosti.

Najnovije

Reci što misliš!