Vijesti / Životni stil

dermatološko pitanje

Često trljate oči? Evo zašto biste trebali prekinuti s tom lošom navikom...

Često trljate oči? Evo zašto biste trebali prekinuti s tom lošom navikom...
Ilustracija

"Oči su portal za infekcije jer klilce s ruku mogu kroz sluznicu očiju uči u organizam", kaže dr. Amin.

Dugi dani pred računalom, zrak pun peludi ili samo loša navika; koji god razlog imate za trljanje očiju, liječnici kažu da to nije dobra ideja.

"Koža ispod očiju je najtanja na cijelom tijelu", kaže dermatologinja dr. Nava Greenfield koja objašnjava da razlog za trljanje očiju može biti nekoliko medicinskih stanja, poput npr. suhih očiju ili alergije.

- Ponekad je za smanjenje osjećaja svrbeža potreban lokalni steroid koji sprječava potrebu i nagon za češanjem - rekla je Greenfield.

"U drugim slučajevima se mogu koristiti i antihistaminici".

U svakom slučaju, dermatolozi savjetuju da ruke držite dalje od očiju jer navika trljanja može ozbiljno utjecati na izgled i na zdravlje jer može imati posljedice kao što su:

Krvave oči

“Krvave oči može uzrokovati trljanje sve dok kapilare ne popucaju”, kaže dermatolog dr. Snehal Amin.

Tamni krugovi

Kronično trljanje također može dovesti do tamnih kolutova ispod očiju, poznatih kao postupalna hiperpigmentacija. A što vam je koža tamnija, to može biti gore.

Bore

“Kada često trljate oči, izlažete kožu riziku od zadebljanja kože”, rekao je dermatolog dr. Brendan Camp, a ona može učiniti bore na koži vidljivijima.

Oštećenje rožnice

"Kronično trljanje ne samo da oštećuje kožu kapka, već može uzrokovati i mikro ogrebotine na rožnici", kaže Camp, što može dovesti do zamućenog vida, stanja poznatog kao keratokonus. 

Rizik od infekcije

"Oči su portal za infekcije jer klice s ruku mogu kroz sluznicu očiju uči u organizam", kaže dr. Amin.

Kako se riješiti navike trljanja

Ako shvatite da trljate oči više nego inače, evo nekoliko stručnih savjeta za odvikavanje od navike:

Prvi korak je svijest da to radite, a razumijevanje mogućih posljedica može pomoći povećati motivaciju da prekinete s tom navikom. "Navike poput trljanja očiju, čačkanja po koži ili lizanja usana mogu se riješiti tehnikama kognitivne terapije", rekla je dermatologinja dr. Claire Wolinsky. “  

Ako nosite kontaktne leće i puno trljate oči, razmislite o nošenju naočala koje mogu djelovati kao barijera i podsjetnik da izbjegavate kožu oko očiju - kaže Camp.

Dermatologinja dr. Lynn McKinley Grant savjetuje i da izbjegavate lice brisati ručnikom i predlaže da ga nakon pranja pustite da se samo osuši.

Osim toga, možete, kaže ona, probati i umjetne suze ili kapi za oči protiv alergije, ali ne Visine jer stvaraju ovisnost.

"Valjak za lice može smiriti nadraženu, natečenu kožu, a zahvaljujući poticanju limfne drenaže pomoći će i da koža kapaka izgleda zdravije, svjetlije i manje natečeno", kaže Camp. “Kad osjećate potrebu za trljanjem, na oči stavite hladni oblog”, dodaje za Huff Post.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.