Vijesti / Životni stil

u zimsko vrijeme

Znate li kako zima i hladno vrijeme utječu na libido? Evo što otkrivaju stručnjaci...

Znate li kako zima i hladno vrijeme utječu na libido? Evo što otkrivaju stručnjaci...
Ilustracija

Muškarci imaju višu razinu testosterona u jesenskim i zimskim mjesecima, s većim brojem spermija, a žene su također plodnije.

Možda zvuči čudno, ali zima i vrijeme koje dolazi s njom mogu ozbiljno utjecati na vašu seksualnu želju.

Manje vitamina D zimi znači lošije raspoloženje koje često ide ruku pod ruku s nižim seksualnim nagonom, ali postoje i pozitivne strane. Muškarci imaju višu razinu testosterona u jesenskim i zimskim mjesecima, s većim brojem spermija, a žene su također plodnije.

Gigi Engle, certificirana seksualna edukatorica, kaže za Metro da svi imamo 'kočnice' i 'ubrzivače' kada je seks u pitanju – stvari koje nas odbijaju i stvari koje nas uzbuđuju. “Svaki seks i razine interesa su normalni”, objašnjava.

“Nizak seksualni nagon nije problem osim ako vama osobno nije problem. Značenje koje seks ima za ljude i važnost koju ima u njihovom životu razlikuje se od osobe do osobe.”

Jednako tako, ako želite povećati svoj seksualni nagon, možete. Evo kako ove zime ponovno oživjeti svoje seksualne živote, ako to želite.

Prepoznajte svoje kočnice i pokretače

Budući da nas zima priprema za manje seksa, važno je riješiti sve druge čimbenike koji bi mogli pridonijeti niskom seksualnom nagonu. Gigi objašnjava da postoji gomila stvari koje bi mogle smanjiti seksualni nagon para, od stresa na poslu do poteškoća s erekcijom i drugih problema sa seksualnom funkcijom. “Tu je i neizbježan problem različitih spolnih nagona”, dodaje ona.

“Kada jedan partner želi seks, drugi ne želi, to može izazvati veliku napetost. Postoji milijun stvari koje bi mogle utjecati na vaš libido, stoga je stvarno korisno imati otvorenu i iskrenu komunikaciju o seksu. Ako vam je to teško, možete potražiti profesionalni savjet da razgovarate o tome što vas u seksu sprječava u tome”, preporučuje Gigi.

Postavljanje mnogo pitanja jedno drugome o seksu i o tome kako se seks osjeća jedno kod drugoga može vam pomoći da prepoznate koji su vaše kočnice i ubrzivači.

Izbacite seksualnu hijerarhiju Gigi kaže da je jako važno razumjeti da seks ne mora biti penetracija. “Imamo hijerarhiju seksa koja penetraciju stavlja na sam vrh, a sve ostalo smatra predigrom'', kaže Gigi.

“Ali svaki seks je jednak. I mislim da ako možemo izjednačiti te uvjete i shvatiti da je svaki seks vrijedan, ova ideja hijerarhije se stvarno može promijeniti.”

Objašnjava da će parovi često vjerovati da imaju nizak seksualni nagon jer, kada razmišljaju o tome koliko su puta u zadnje vrijeme imali seks, misle samo na penetrativni seks.

Promijenite svoju rutinu

Isprobavanje nečeg novog u spavaćoj sobi također može izazvati ponovno frcanje iskri. Gigi objašnjava da kada tek počnemo izlaziti s nekim, često želimo seks više nego inače.

To obično gubimo kako veza napreduje, a naši se seksualni nagoni vraćaju u svoje uobičajeno stanje, ali osjećaj novosti može se replicirati.

“Promjena rutine, isprobavanje novih stvari, eksperimentiranje i otvorenost u seksu može napraviti veliku razliku jer si dajete onaj poticaj kemikalija, poput dopamina i adrenalina, koji ste imali kad ste tek počeli spavati zajedno”, otkrila je.

Pokušajte sa svojim partnerom razgovarati o novoj seksualnoj aktivnosti i vidite oko čega ste oboje uzbuđeni. To bi mogao biti novi položaj, nova igračka za seks ili čak nešto tako jednostavno poput seksa u drugo doba dana ili na novom mjestu. Čak i male promjene čine razliku.

Prihvatite ono što zima nudi

Nakon što se pozabavite svim glavnim čimbenicima koji mogu smanjiti libido, još uvijek imamo neugodno zimsko vrijeme koje radi protiv nas. No, moglo bi pružiti neke seksi prilike. Stručnjakinja kaže da je zima savršeno vrijeme za bijeg i ponovno zapaliti iskru, a također preporučuje osvjetljavanje tamnijih, hladnijih večeri korištenjem svijeća.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video