limun za čistoću

Nekoliko jednostavnih načina kako cijelu kuću možete očistiti samo s – limunom

Učinkovit je i kao prirodni sprej za odmašćivanje koji možete koristiti na gotovo svakoj tvrdoj površini osim drva.

Ako tražite prirodne načine čišćenja doma bez kemikalija, ne
tražite dalje od zdjele za voće na kuhinjskom pultu. Limun ima
iznenađujuću količinu moći čišćenja – limunska kiselina čini
učinkovito i prirodno sredstvo  za čišćenje. Stoga, kako
piše Real Simple, sljedeći put kada budete trebali očistiti vrata
tuša ili dasku za rezanje, zgrabite limun prije nego što
posegnete za oštrim sprejevima za čišćenje.

Očistite daske za rezanje

Za uklanjanje mrlja s drvenih ili plastičnih dasaka za rezanje
prepolovite limun i iscijedite sok na dasku. Utrljajte sok s
polovicom limuna, a zatim ostavite 20 minuta. Kiselina će
djelovati na mrlje, otkrivajući svježu, čistu dasku za rezanje.

Posvijetlite bijelu odjeću

Svi znamo da je izbjeljivač najučinkovitiji način za osvježavanje
izgleda bijele odjeće i ručnika, ali limunov sok također može
biti učinkovit. Da biste očistili odjeću, stavite je u lonac s
vodom s nekoliko kriški limuna, a zatim prokuhajte nekoliko
minuta.

Koristite ga kao odmašćivač

Da biste napravili prirodni sprej za odmašćivanje koji možete
koristiti na gotovo svakoj tvrdoj površini osim drva, pomiješajte
2 šalice vode, 2 žlice svježeg limunovog soka, 1/2 žličice sapuna
i 1 žlicu sode bikarbone u bočici s raspršivačem i dobro
protresite. Limun se bori protiv mrlja i dezinficira, dok soda
bikarbona djeluje kao blagi abraziv.

Očistite posude za hranu

Ako imate ormar pun hranom obojenih plastičnih posuda, dopustite
limunu da odradi svoju magiju u borbi protiv mrlja. Da biste
očistili svoje plastične posude, iscijedite sok od limuna na
zamrljanu plastiku i protrljajte odrezanom stranom limuna. Zatim
ostavite posude da se osuše na suncu i operite na uobičajeni
način. Tvrdokorne mrlje od umaka će nestati.

Očistite ribež za sir

Čišćenje ribeža za sir može biti teško za vašu kuhinjsku spužvu.
Nakon ribanja mekog sira ili ljepljive hrane, limun prepolovite i
protrljajte ribež. Otklonit će ostatke, a pritom će ostaviti
svjež miris limuna. Neka mjed i bakar zasjaju Prerežite limun na
pola, a zatim posolite prerezanu stranu. Utrljajte ga na mjedene
ili bakrene svijećnjake, zdjele ili lonce i tave kako bi
zasjali.
 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije