ŠTO MISLITE?

Pravilo od pet sekundi za hranu: Istina ili mit?

Znanstvenik za hranu, Paul Dawson rekao je da će hrana koja padne na pod uvijek skupiti neku vrstu bakterija...

Sljedeći put kad vam ispadne komad hrane na tlo, a vi otpuhnete
kosu i prašinu i pomislite na pravilo pet sekundi, možda biste
željeli ponovno razmisliti o stavljanju te hrane u
usta. Iako vam pravilo od pet sekundi daje dopuštenje
da jedete hranu nakon što je bila na tlu manje od pet sekundi, to
je uglavnom mit, piše Lifesavvy.

Znanstvenik za hranu, Paul Dawson rekao je da će
hrana koja padne na pod uvijek skupiti neku vrstu bakterija, a da
količina ovisi o tome koliko je pod čist, ne o tome koliko dugo
hrana tamo stoji. I iako se sve površine razlikuju po čistoći,
nije sva hrana sigurna za jelo nakon što padne. Na primjer,
vlažna kriška voća je podložnija skupljanju bakterija nego suha
hrana.

Ako pojedete hranu koja je pala na pod, neće vam nužno naštetiti.
Sve ovisi o površini (i vrstama mikroorganizama na toj površini)
kao i o zdravlju osobe koja jede ispuštenu hranu. Prema
Healthlineu, moguće bolesti koje se prenose hranom mogu se dobiti
ako je hrana bila u doticaju s podom. Komplikacije uključuju
trovanje hranom, salmonelu, norovirus i infekciju stafilokokom.
Iako ste sigurni i zdravi, ne želite li biti oprezni oko ovoga?

Dakle, ako imate tendenciju da često ispuštate hranu na pod,
najbolja stvar koju možete učiniti je održavati te podove
blistavo čistima ili možda skuhati malo više, za slučaj da vam
dio ispadne.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije