Vijesti / Životni stil

ZANIMLJIVOST

Volite povremeno popiti 'čašicu'? Kad pijete, pijte džin jer je najzdravije alkoholno piće

Volite povremeno popiti 'čašicu'? Kad pijete, pijte džin jer je najzdravije alkoholno piće
Ilustracija

Ovo je žestoko alkoholno piće glavni sastojak mnogih koktela, a aromu mu daju bobice kleke pune antioksidansa...

Posljednjih je godina značajno porasla potražnja za džinom, alkoholnim likerom koji nastaje destilacijom bobica kleka; smreke i borovice; koje mnogi nutricionisti uvrštavaju među 'super namirnice'.

Ljekovitost klekovih bobica odavno je poznata pa je i džin već dulje vremena poznati lijek narodne medicine. Inače, plod kleke se koristi u europskoj i indijskog gastronomiji, a alpski su je narodi spajali s kupusom i mesom i s njom radili tradicionalne specijalitete.

Bobice od kojih nastaje džin pomažu kod oteklina, astme, kašlja, virusnih infekcija, čuvaju probavni sustav, potiču znojenje i čiste krv te jetru. U nastavku pročitajte koje sve dobrobiti džin ima za vaše zdravlje.

Sadrži bobice kleke odnosno borovice i upravo zbog njih džin je jedno od najzdravijih žestokih pića. Ima malo kalorija, a svi nutrijenti iz kleke u obliku eteričnog ulja dodanog nakon procesa destilacije potiču zdravlje organizma, piše Good To Know.

Pun je vitamina

Naime bobice koje se nalaze u džinu pravi su voćni ''superheroji'', daju ovome piću prepoznatljiviji okus, a svojim visokim razinama vitamina C i flavonoida pomažu u borbi protiv raznih bolesti.

Pomaže kod kašlja

Bobice smreke i kleke u obliku eteričnog ulja dobro napravljenom džinu daju klasičnu glatku teksturu. Važno je znati da se džin ne treba držati u hladnjaku jer se ulja i mirisi mijenjaju, a korisni učinci smanjuju. Bobice u džinu djeluju kao prirodni lijek koji sadrži antioksidanse te antigljivična i antimikrobna svojstva. Džin se također može kombinirati s raznim začinskim biljem i đumbirom kako biste preboljeli grlobolju i svladali prehladu.

Sadrži malo kalorija

Ljudi koji nastoje izgubiti na težini često prestanu piti alkohol zbog mnogo kalorija, ali džin nije osobito kalorično alkoholno piće, ima samo 97 kalorija po čašici.

Smanjuje bore

Osnovni sastojak džina bobice su kleke, koje su pune antioksidansa. Oni pak mogu pomoći u promicanju izgleda zdrave, mladenačke kože, što znači da bi redovito pijenje džina moglo poboljšati tonus vaše kože.

Ublažava menstrualne bolove

Bobice kleke, pa tako i džin, odlični su za žensko zdravlje. Zbog sposobnosti regulacije razine hormona džin može ublažiti menstrualne bolove. Također, reproduktivni procesi koje džin može pokrenuti povećavaju libido i usporavaju starenje.

Pomaže kod nadutosti

Kao što je već spomenuto, bobice kleke prirodni su diuretik, pa džin može pomoći kod nadutosti i infekcija mokraćnog sustava. Učestalo mokrenje pomaže da se riješimo toksina iz organizma i ostanemo zdravi, a džin prirodno potiče rad mokraćnog sustava.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video