Vijesti / Životni stil

zimski dom

Stručnjaci savjetuju: Evo što sve trebate napraviti kako bi vam dom bio spreman za zimu

Stručnjaci savjetuju: Evo što sve trebate napraviti kako bi vam dom bio spreman za zimu
Ilustracija

Skenirajte svoje imanje u potrazi za granama koje rastu iznad kuće, garaže, prilaza ili dalekovoda. Tijekom oluje oni bi se mogli srušiti i uzrokovati veliku štetu.

Pripreme za zimu se možda neće činiti nužnima  ili čak važnim u ovo doba godine, ali početak sada pomoći će vam da osigurate da vaš dom bude u izvrsnom stanju za zimu.

Ako vaše područje ima oštre zime, napravite plan za pripremu svog doma odmah, tako da kada vas udari prvi iznenadni mraz, možete biti mirni, piše Real Simple.

Izolirajte cijevi

Svaka izložena cijev koja se proteže duž zida ili se nalazi u negrijanom prostoru potencijalna je opasnost. Voda iznutra može se smrznuti i uzrokovati pucanje cijevi kada temperature padnu ispod nula stupnjeva Celzijusa. Lako ih je zaštititi izolacijom cijevi. Nabavite ga u željezariji, izgleda kao golemi komad konopa s prorezom. Izrežite ga tako da odgovara duljini cijevi, zamotajte ga okolo, a zatim ga pričvrstite ljepljivom trakom ako je potrebno.

Pregledajte grane drveća

Skenirajte svoje imanje u potrazi za granama koje rastu iznad kuće, garaže, prilaza ili dalekovoda. Tijekom oluje oni bi se mogli srušiti i uzrokovati veliku štetu. Trljanje grana jedna o drugu također može dovesti do lomljenja. Potražite i znakove mrtvih grana: mrtvo lišće koje ostaje pričvršćeno nakon što se ostatak stabla oljušti, glatka područja na kojima nedostaje kora ili mjesta na kojima su niknule gljive. 

Očistite cjevovode

Ako su cjevovodi začepljeni lišćem, krhotine se mogu smrznuti u veliku, ledenu masu, koja bi mogla dospjeti ispod šindre i oštetiti krov. Nabavite visoke ljestve i radne rukavice i izgrabite ostatke kako bi voda mogla otjecati.

Spriječite zamrzavanje brava na vratima

Ako ste ikada imali ovaj problem ili živite u iznimno hladnoj klimi, poprskajte malo grafitnog lubrikanta u prahu u svaku bravu na vratima, zatim okrenite ključ u bravi. Prašak podmazuje igle unutar brave kako bi se spriječilo lijepljenje. Učinite to jednom u godini.

Dajte peć na provjeru

Početkom zime angažirajte izvođača grijanja, ventilacije i klimatizacije kako biste bili sigurni da vaša peć ili kotao rade sigurno i učinkovito. Profesionalac će rastaviti plamenike, pregledati sve kontakte i senzore i zamijeniti filter. Kako bi uređaj dobro radio, jednom mjesečno pregledajte filtar i zamijenite ga kada postane smeđi ili crni. 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.