RECEPT

TOPI SE U USTIMA Prepišite ovaj recept za pitu s jabukama jer bolji nećete naći

Prepišite ovaj recept za pitu s jabukama jer bolji nećete naći – jednostavno se topi u ustima

Darujemo vam recept iz bilježnice vlasnice restorana Tač,
Vesne Miletić. Pita s jabukama jedan je od
njezinih najpopularnijih deserata, a redovito ga naručuju i
Vesnini gosti kojima slatko nije na vrhu liste.

Za ovaj kolač birajte zelene, kiselkaste jabuke, koje pucketaju
pod dodirom. Ni slučajno ne smiju biti suhe i brašnaste jer tada
vam recept neće uspjeti, upozorava Vesna Miletić.

Pita s jabukama

Sastojci: 

1,5 kg zelenih, reskih jabuka koje pucketaju pod dodirom
pekmez od marelica za premazivanje tijesta
1 žličica cimeta
3 bjelanjka
prstohvat soli
3 žlice šećera

Za tijesto:
3 žumanjka
3 žlice šećera
20 dag maslaca, na sobnoj temperaturi, mora biti dovoljno mekan
da se može mijesiti
30 dag brašna, oštrog ili namjenskog brašna za prhka
tijesta
naribana korica 1 limuna
1 vanilin šećer
½ praška za pecivo
šećer u prahu za posipanje

Priprema: 

Naribajte jabuke i propirjajte ih da puste sok. Jabuke ne treba
uopće šećeriti, dovoljno je da na kraju pirjanja dodate malo
cimeta. Kad su gotove, stavite ih sa strane da se ohlade. Za
tijesto prvo miksajte žumanjke sa šećerom. U drugoj posudi
obradite mikserom maslac. Zatim u maslac dodajte jaja sa šećerom
i onda brašno pomiješano s praškom za pecivo. Malo promiješajte
pa dodajte naribanu koricu limuna i vanilin šećer.

Umijesite glatko tijesto, od tog tijesta odvojite malo manje od
polovice, spremite u hladnjak i pustite malo da odmori i da se
rashladi kako bi bilo pogodno za ribanje. Ostatak tijesta
razvaljajte, stavite u lim za pečenje i premažite pekmezom od
marelica. Najbolje bi bilo da je domaći, a ako nemate, probajte
nabaviti što kvalitetniji. Ovako pripremljeno tijesto ubacite u
pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 160 stupnjeva, neka se
deset minuta peče bez nadjeva. Ovako će pekmez
prodrijeti dublje u koru, a ona neće biti gnjecava.

U ohlađene jabuke dodajte snijeg od bjelanjaka koji ste istukli
sa šećerom i prstohvatom soli tako da dobijete čvrsti snijeg
i sve lijepo izmiješajte. Kad ste koru izvadili iz pećnice,
pojačajte temperaturu na 180 stupnjeva, prebacite na nju jabuke
pomiješane sa šaum-kremom od bjelanjaka, poravnajte i po tome
naribajte ostatak tijesta. Kolač vratite u pećnicu da se peče
otprilike još 15 minuta na 180 stupnjeva. Promatrajte cijelo
vrijeme kolač da se gornja površina ne bi prepekla, mora biti
zlatnožute boje. Kad je kolač gotov, pospite ga šećerom u prahu i
uživajte! 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije