Vijesti / Životni stil

ZNATE LI KOJE JE TO?

Puno je bakterija: Ovo je najprljavije mjesto u spavaćoj sobi!

Puno je bakterija: Ovo je najprljavije mjesto u spavaćoj sobi!
Ilustracija - Pixabay

Mnogi na njega često zaboravljaju, a bakterije i grinje koje se tamo nalaze mogu dovesti do grlobolje i začepljenog nosa...

Dom trebao biti mjesto za opuštanje i lako disanje, ali za neke je on izvor alergija i iritacija. Ako sumnjate da toksično opterećenje u vašem domu utječe na vaše zdravlje, pozovite stručnu osobu koja može analizirati uzorke na plijesan i alergene. Sanitarni inspektor Ryan Blaser, koji se bavi prikupljanjem takvih uzoraka, tvrdi da u svakom domu postoji jedno jako prašnjavo i prljavo područje koje bi on odmah testirao, piše Mind Body Green.

- Kada idem obaviti kućne inspekcije, obično je najbolje mjesto da skupim prašinu ispod kreveta u spavaćoj sobi. To je mjesto koje se ne usisava baš često, ljudi obično ne premještaju često stvari ispod njega i zato je ono poprilično prljavo - rekao je Blaser.

Nakon što se ti uzorci ispod kreveta analiziraju u laboratoriju, Blaser objašnjava da se u uzorku često nađu mrtve stanice kože, razbijena vlakna, dijelovi insekata, pa čak i plijesni i pesticidi.

Ovi iritanti i nisu nešto s čim želite spavati iz noći u noć. Ne samo da mogu dovesti do upale grla i začepljenog nosa nakon buđenja, već mogu i negativno utjecati na kvalitetu sna, pa i na cjelokupno zdravlje. Oni koji su alergični na stvari poput grinja će posebno imati teškoće s prašinom ispod kreveta. To je poprilično ozbiljan problem s jednostavnim rješenjem: budite marljivi u čišćenju ovog često zanemarenog područja. Blaser kaže da bi taj prostor trebalo usisavati jednom tjedno, a pogotovo ako imate tepihe koji zarobe više prašine nego tvrdo drvo.

Pritom ćete se morati pomicati oko svega što spremate ispod kreveta, što je još jedan razlog da razmjestite kućne potrepštine, uspomene i odjeću koju držite tamo, ili ih barem pohranite u kutije kojima je lako manevrirati. Također, prema feng shui filozofiji dizajna, to će pomoći otvoriti protok pozitivne energije u vašoj spavaćoj sobi.

Kako biste ostali dosljedni novoj rutini čišćenja ispod kreveta, u to uključite i tjedni ritual pranja posteljine, jer je ona još jedan veliki izvor iritansa i alergena. Dok se plahte peru, vi usisavajte ispod svog kreveta i pazite na teško dostupne kutke i rupe. Tada možete ujedno i usisati madrac.

Najnovije

Reci što misliš!