Vijesti / Životni stil

banane

Jako su zdrave: Banane smanjuju krvni tlak, poboljšavaju rad crijeva i raspoloženje

Jako su zdrave: Banane smanjuju krvni tlak, poboljšavaju rad crijeva i raspoloženje
Ilustracija

Banane često završe u smeću čim se na njima pojave smeđe mrlje, no to je pogrešno...

Banane su nevjerojatno zdrave, praktične, ukusne i gotovo svatko ih ima u svojoj kuhinji, a to je dobro jer su one izvrstan izbor za sve koji se žele zdravo hraniti. Međutim, mnogi banane bacaju u smeće kada se na njima pojave smeđe mrlje, a to je pogrešno. Mrlje ne znače da su banane loše naprotiv, zrele banane proizvode tvari koje čak mogu spriječiti nastanak kancerogenih oboljenja, a postoji još mnogo razloga zašto ih je dobro jesti, piše Healthline.

Poboljšavaju raspoloženje

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Banane s mrljama sadrže manje količine aminokiseline imenom triptofan. Naime, triptofan poboljšava raspoloženje i omogućava lako upadanje u san. Osim toga, banane sadrže vitamin B i antistresne minerale magnezij i kalij – koji su zaslužni za dobro funkcioniranje živčanog sustava.

Povećavaju razinu željeza

Željezo je jedan od sastavnih dijelova naših crvenih krvnih zrnaca koji su zaslužni za tok hranjivih tvari i kisika u tijelu. Banane sa smeđim mrljama bogate su željezom i jako su dobre protiv anemije.

Poboljšavaju rad crijeva

Banane mogu pomoći i kod zatvora jer sadrže tvari koje pokreću crijeva.

Daju energiju

Banane jako brzo zasite. Sadrže biljni škrob – koji nam brzo daje energiju (zato sportaši često jedu banane za brzi oporavak). Tjelesna izdržljivost se pojačava djelovanjem glikemijskih ugljikohidrata, mineralima i vitaminima iz banane. Kalij dodatno štiti od grčeva u mišićima. Magnezij iz banane djeluje na funkciju mozga, olakšava učenje i poboljšava koncentraciju.

Snižavaju krvni tlak

Pacijenti s visokim krvnim tlakom trebaju što je manje moguće unositi natrij jer namirnice bogate ovim mineralom povećavaju vrijednosti krvnog tlaka. Umjesto toga treba jesti namirnice bogate kalijem – poput prezrelih banana – kako bi se normalizirao tlak.

Sprečavaju pojavu žgaravice

Zrele banane djeluju poput laganog antacida. Neutraliziraju kiseline i opuštaju organe za probavu. Jedna banana nakon bogatog jela može spriječi tegobe u području usta i grla kao što su žgaravica i nadutost.

Najnovije

Reci što misliš!