Vijesti / Životni stil

ZDRAVLJE

Znanstvenici izračunali koliko biste trebali šetati ako radite sjedeći: '5 minuta svakih pola sata'

Znanstvenici izračunali koliko biste trebali šetati ako radite sjedeći: '5 minuta svakih pola sata'
Ilustracija

Kako biste smanjili štetne učinke sjedenja na zdravlje, svakih pola sata pet minuta lagano prošećite, savjetuju znanstvenici u svojoj nedavno objavljenoj studiji.

Zbog tehnološkog se napretka količina vremena koju ljudi u razvijenim zemljama provode sjedeći povećava već desetljećima, a razne ankete pokazuju da mnogi 'u komadu' prosjede i cijeli svoj radni dan.

Problem nekretanja se od početka pandemije COVID-19 dodatno povećao jer su mnogi počeli raditi od doma i gotovo prestali uopće izlaziti, pa je sjedilački način života postao još očitiji javnozdrastveni problem 21. stoljeća.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

I dok trenutačne zdravstvene smjernice kažu da bi odrasli trebali 'manje sjediti, a više se kretati', one ne daju nikakve posebne savjete ni strategije o tome koliko bi dugo to kretanje trebalo trajati ili koliko bi smo se često u danu trebali dizati.

- Kako biste smanjili štetne učinke sjedenja na zdravlje, svakih pola sata pet minuta lagano prošećite - savjetuju znanstvenici u svojoj nedavno objavljenoj studiji u časopisu Medicine & Science in Sports & Exercise.

Do takvih su preporuka, kažu, došli nakon što su 11 zdravih osoba srednje i starije dobi zamolili da tijekom pet dana u njihovom laboratoriju prosjede po osam sati, koliko otprilike traje radni dan.

Prvi su dan sudionici sjedili punih osam sati s kratkim pauzama za odlazak na WC, dok je sljedeća četiri dana sjedenje bilo isprekidano kraćim šetnjama.

- Naš je cilj bio shvatiti koliko najmanje čovjek mora hodati da bi ublažio štetne učinke sjedenja na zdravlje. Konkretno, mjerili smo promjene u razini šećera u krvi i krvnom tlaku, dva važna čimbenika rizika za bolesti srca - objasnili su za portal Science Alert.

Otkrili su, kažu, da je petominutna lagana šetnja svakih pola sata jedina strategija koja, u usporedbi s cjelodnevnim sjedenjem, značajno smanjuje razinu šećera u krvi. Konkretno, šetnje po pet minuta svakih pola sata sudionicima su smanjile skok šećera u krvi nakon jela za gotovo 60 posto.

Također, te su im kraće šetnje znatno smanjile i krvni tlak, koji im je u prosjeku bio za oko pet posto niži nego kad su samo sjedili.

Uz dobrobiti za fizičko zdravlje, šetnje su bile dobre i za mentalno zdravlje jer su sudionicima smanjile osjećaj umora, popravile im raspoloženje i podigle razinu energije.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video