Vijesti / Životni stil

DOBRO JE ZNATI

Bolje ih je jesti u manjim količinama: Ovih deset namirnica mogu vas učiniti nesretnima!

Bolje ih je jesti u manjim količinama: Ovih deset namirnica mogu vas učiniti nesretnima!
Ilustracija

Ponekad nezdrava hrana ne utječe samo na izgled, već i na raspoloženje...

Sadrži li vaša prehrana previše nezdrave hrane, ne samo da imate velike šanse da ćete se udebljati, već vam prijeti i depresija. Čvrsti su to dokazi istraživanja koje je utvrdilo da prečesto konzumiranje nezdravih namirnica osim na izgled, negativno utječe i na raspoloženje. Evo popisa deset namirnica koje vas rastužuju i koje biste trebali jesti u smanjenim količinama, piše ScoopWhoop.

Bijeli kruh
Prema istraživanju Jamesa Gangwischa i njegovih kolega s odjela za psihijatriju Medicinskog centra Sveučilišta Columbia, hrana bogata rafiniranim ugljikohidratima uzrokuje promjene raspoloženja i umor kod žena u postmenopauzi.

Riža
Znanstvenici su rekli da konzumacija ugljikohidrata obično povećava razinu šećera u krvi, ali jedenje rafiniranih ugljikohidrata poput riže izaziva hormonalni odgovor koji utječe na glikemijski indeks, i veća je vjerojatnost da će se osoba koja konzumira rižu osjećati tužno.

Kava
Kava sadrži kofein koji remeti obrasce spavanja i na kraju mijenja raspoloženje. Također može uzrokovati uznemirenost i nervozu.

Alkohol
Alkohol usporava središnji živčani sustav koji kontrolira motoričko funkcioniranje, razumijevanje i razmišljanje, a usporavanje svega toga olakšava uvlačenje depresije.

Crveno i prerađeno meso
Crveno i prerađeno meso bogato je zasićenim mastima koje mogu poremetiti razinu inzulina. Također se povezuje s rakom, dijabetesom i drugim ozbiljnim bolestima.

Slatkiši
Prehrambeni proizvodi s visokim udjelom šećera i trans-masti mogu povećati razinu šećera. Također može uzrokovati glavobolju i umor. Tamna čokolada je, međutim, dobra alternativa.

Umjetni zaslađivači
Aspartam blokira proizvodnju neurotransmitera serotonina koji uzrokuje promjene raspoloženja, glavobolje i nesanicu. Dakle, sljedeći put kada budete uzimali dijetalni gazirani sok, znajte da to i nije najbolja opcija.

Čips i pomfrit
Ulja s omega-6 masnim kiselinama u kojima se prže mnogi čips, blokiraju omega-3 masne kiseline za koje se zna da podižu vaše raspoloženje i pomažu vašem mozgu da normalno funkcionira.

Proizvodi s rafiniranim šećerom
Rafinirani šećer povećava razinu šećera u krvi, a takve visoke razine šećera doprinose depresiji.

Dijetni preljevi i umaci za salatu
Ti umaci u vašem sendviču ili salati nisu posve zdravi. Sadrže velike količine natrija koji može uznemiriti vaš neurološki sustav i dovesti do nadutosti i zadržavanja vode.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video