Vijesti / Životni stil

PRIPAZITE

Izbjegavajte ih: Ovih pet metoda ne biste trebali koristiti na kauču i foteljama od tkanine

Izbjegavajte ih: Ovih pet metoda ne biste trebali koristiti na kauču i foteljama od tkanine
Ilustracija

Prije nego pokušate bilo koju vrstu čišćenja, uvijek provjerite upute proizvođača na etiketi kauča...

Kauči i fotelje od tkanine su ugodni, topli i privlačni. No, jedan problem koji se često javlja je znati kako ih učinkovito očistiti, a da ih ne oštetite. Dok je usisavanje odlično za čišćenje kauča od ostataka hrane i nakupine dlaka kućnih ljubimaca, mrlje koje su se učvrstile trebat će dublje očistiti. Za razliku od čišćenja kožne sofe koji je uglavnom dovoljno prebrisati, sofe od tkanine zahtijevaju više truda i planiranja za bolje rezultate, piše Homes and Gardens.

Prije nego pokušate bilo koju vrstu čišćenja, uvijek provjerite upute proizvođača na etiketi kauča. Uobičajeni kodovi za čišćenje na naljepnici su: W - Koristite sredstvo za čišćenje na bazi vode, W/S - Koristite sredstva za čišćenje na bazi vode ili otapala, S - Koristite samo sredstvo za čišćenje na bazi otapala i X - Samo usisavanje ili čišćenje četkom. Ako ne slijedite smjernice proizvođača, riskirate oštećenje tkanine i gubitak jamstva.

Ne trljajte, uvijek upijajte

- Uvijek upijajte, upijajte, upijajte papirnatim ručnicima ili čistim upijajućim krpama - kaže Sabrina Fierman iz tvrtke za čišćenje luksuznih stanova NY Little Elves. 

Trljanje tkanine za kauč može ostaviti neugledne mrlje, osobito na prirodnim vlaknima poput lana. Također može uzrokovati širenje mrlje dalje u kauč, umjesto željenog učinka njenog uklanjanja.

Nemojte koristiti sredstva s izbjeljivačima

Sredstva s izbjeljivačima mogu ostaviti vaš lijep kauč od tkanine bez boje i time može izgledati još gore nego prije. 

Nemojte koristiti deterdžent za pranje rublja ili sredstvo za pranje posuđa

Deterdžent za pranje rublja i deterdžent za suđe obično se pojavljuju kao učinkovita rješenja za čišćenje kauča od tkanine. Međutim, Sabrina Fierman sugerira da to nije slučaj jer ta sredstva ne možete učinkovito isprati. 

Nemojte koristiti višenamjenska sredstva za čišćenje

Takva sredstva nerijetko sadrže amonijak koji može oštetiti tkaninu kauča i uzrokovati promjenu boje. Svaki proizvod koji sadrži amonijak treba izbjegavati kod čišćenja tkanina.  

Nemojte pokušavati trik s crnim i bijelim vinom

Sigurno ste naišli na trik na društvenim mrežama u kojem netko objašnjava kako se bijelim vinom može ukloniti mrlje od crnog vina. To baš i nije točno, ili bolje, samo je djelomično točno. Stručnjakinja za čišćenje Sabrina Fierman kaže da zapravo nije dobra ideja koristiti bijelo vino kao sredstvo za uklanjanje mrlja od crnog vina.

 - Bijelo vino će razrijediti crno vino, ali to ne uklanja mrlju, samo će je raširiti dajući vam svjetliju, ali veću mrlju s kojom se potom morate nositi - kaže Fierman.

Kako zapravo očistiti kauč od tkanine? 

Ako imate mrlje po kauču, prije nanošenja sredstva za čišćenje uvijek prvo obrišite mrlju. 

- Upijte što je više moguće mokre mrlje papirnatim ručnicima ili krpama. U krajnjem slučaju, možete koristiti i novine. Što više tekućine skupite upijanjem, to manje morate ukloniti - savjetovala je Frieman.

Mrlje od soka

Prvo usišite sofu nastavkom s četkom kako biste se riješili mrvica. Zatim, možete koristiti dječji puder, sodu bikarbonu, kukuruzni škrob ili brašno tim redoslijedom učinkovitosti.

- Pospite prah po cijeloj mrlji i ostavite između deset i 30 minuta, a zatim temeljito usišite - savjetuje Sabrina.

Mrlje od crnog vina

Ako je mrlja već neko vrijeme stajala ili je stara, možda ćete morati posegnuti za vodikovim peroksidom. Poprskajte vodikov peroksid preko mrlje tako da je cijelu prekrijete, a zatim pospite sodu bikarbonu. Ostavite oko 20 minuta prije nego što upijete ostatak vlažnom krpom. Nikada ne trljajte mrlju od crnog vina jer se tako vino može raširiti dublje kroz tkaninu. Ako to nije pomoglo, u trgovinama možete kupiti i komercijalne proizvode za čišćenje mrlja od crnog vina na tkaninama.

Mrlja od čokolade

Čokoladu je vrlo lako ukloniti sa kauča od tkanine. Stručnjakinja savjetuje da koristite krpu s toplom vodom da rastopite čokoladu, a potom drugom suhom čistom krpom upijte mrlju i na kraju usišite.

Žvakaća guma

Možda je iza vas ludi noćni provod i tulum, ili su vam u posjeti bili rođaci s djecom. Žvake zalijepljene za kauč u tim situacijama nisu rijetkost, no nije ih teško ukloniti. Samo vam treba nekoliko kockica leda.

- Jednostavno stavite kockicu leda ili vrećicu leda na žvakaću gumu i ostavite stajati 15 minuta. Zatim skinite žvakaću gumu - kazala je Frieman.

Mrlje od krvi

Kao i kod mrlja od crnog vina, vodikov peroksid pomaže u uklanjanju krvi s kauča od tkanine. Jednostavno nanesite malu količinu vodikovog peroksida na mrlju i krv bi trebala početi nestajati. Kada mrlja nestane, obrišite to područje krpom s hladnom vodom. Po potrebi ponovite postupak.

Najnovije

Reci što misliš!