Vijesti / Životni stil

PRIPAZITE

Nemojte im ju davati: Ove ljudske namirnice opasne su za kućne ljubimce!

Nemojte im ju davati: Ove ljudske namirnice opasne su za kućne ljubimce!
Ilustracija

Iako je teško odoljeti njihovom pogledu koji vas moli za hranu, za njihovo dobro je bolje da im neku hranu nikako ne dajete...

Ljubitelji pasa i mačaka dijele srce i domove sa svojim četveronožnim ljubimcima i često ne mogu odoljeti, a da ne podijele i svoje omiljene namirnice s njima. Međutim, mnoge namirnice koje ljudi jedu i koje su izuzetno zdrave za ljudski organizam, poput voća i povrća, mogu biti loše za probavni trakt psa i mačke, uzrokujući ozbiljne zdravstvene probleme, piše Hill's Pet. 

Ako i vi spadate u skupinu vlasnika pasa ili mačaka koji svojem kućnom ljubimcu svako toliko nagradi zalogajčićem iz vlastitog tanjura, idući put dobro razmislite je li to pametno.

Čokolada

Slatkiši mogu biti vrlo opasni za vaše kućne ljubimce i zato im ih trebate izbjegavati davati. Čokolada, posebno ona s većim postotkom kakaa sadrži teobromid, kemikaliju koja može oštetiti srce, pluća i bubrege životinje.

Alkohol

Alkoholna pića sadrže etanol, sastojak koji tijelo brzo apsorbira, a koji je vrlo štetan za sve životinje. Ovaj sastojak može uzrokovati velika oštećenja respiratornog, kao i centralnog živčanog sustava vašeg kućnog ljubimca.

Grožđe i grožđice

Samo četiri do pet bobica ovog voća je dovoljno da se vaš pas, ali i mačka, ozbiljno razboli. Iako točan uzrok nije dokazan, ovo, za ljude vrlo zdravo voće, može uzrokovati otkazivanje bubrega kao i ružne nuspojave poput tromosti i bolova u području trbuha.

Šećer

Slatka jela koji sadrže prirodan ili zamjenski šećer za životinju mogu biti vrlo opasni. Slatkiši kod životinje izazivaju nagli porast šećera u krvi, gubitak koordinacije, pa čak i napadaje.

Sol

Dok sol ljudsku hranu čini ukusnijom psima i macama ovaj začin može zadati velike zdravstvene komplikacije. Sol kod pasa izaziva pojačanu žeđ i mokrenje, a može uzrokovati i trovanje popraćeno povraćanjem, povišenom temperaturom i drhtanjem.

Crveni i bijeli luk

Iako je ovo povrće prepuno vitamina i minerala, kod pasa, a posebno kod mačaka, može izazvati vrlo snažne reakcije. Ove namirnice kod životinja uništavaju crvena krvna zrnca što može dovesti do anemije, gubitka težine, upale desni, povraćanja i proljeva.

Najnovije

Reci što misliš!