Vijesti / Životni stil

PIŠE ANITA VADAS

RODITELJSKI KUTAK Utjecaj oca na život kćeri

RODITELJSKI KUTAK Utjecaj oca na život kćeri
Privatna arhiva

Znamo još od davnina da su kćeri miljenice očevima a sinovi majkama

U prošlom tekstu sam pisala o ulozi oca u životu sinova pa da vam danas istaknem sve prednosti očeva u životima kćeri.

Znamo još od davnina da su kćeri miljenice očevima a sinovi majkama. No, što to točno znači za dijete? Znači li to da će dijete imati sve privilegije roditelja i da ga ona on neće odgajati ili pak to znači da će se roditelj posvetiti djetetu više?

U stvarnom životu se sve više radi razlika između spola i djeteta koje je miljenica roditelju. Čak nam nestaje i ono da obitelji više žele muško dijete kao nasljednika ili da starije bude muško ili da se nivelira vrijednost ženskog djeteta. Nekako je roditeljima važnije da imaju zdravo dijete i možda se mrvicu više stavlja akcenat da dijete bude školovano nego kojeg je spola. 

Ono što su nam neka istraživanja potvrdila a i praksa dokazala je to da je tata u mnogim situacijama ključna figura u odgoju djeteta. Ako vas zanima koliko je bitan u životu sina, potražite prethodni tekst, a danas ću se osvrnuti više na život kćeri. 

Do treće godine je djevojčici ipak majka prioritet jer malena ovisi o dojenju, presvlačenju i o razvoju prvih potreba ljubavi i nježnosti. No, već nakon toga djevojčice vole da ih očevi primjećuju kao svoje male princeze te da ističu kako su im lijepe. Tako djevojčica postaje svjesnija svoje različitosti od druge djece. Djevojčice kojima se očevi dive, kasnije lakše prihvaćaju svoj izgled, ljepotu, obline i općenito način na koji su građene. U suprotnom znaju sebe kritizirati, izgladnjivati ili pak smatraju da nisu dovoljno lijepe.

No, najviše je otac ključna figura u životu djevojčice u dobi između 5 i 8 godine kada djevojčica počinje ulaziti u intelektualnu fazu života te pokazuje prve korake manipulacije želeći i ostalima biti jednako važna kao što je važna i lijepa svojem ocu. Djevojčice na svoj nevini način nastoje dobiti sve što žele ugađanjem, maznim pogledom, treptanjem očima i nježnim govorom. Nekada to što traže nije najbolje za njih i ako se tu očevi ne postave i ne počnu postavljati granice odlučujući što je dobro a što nije za dijete, dijete preuzme kontrolu nad tatom i može ga nagovoriti na sve. 

Tu se može dogoditi da su neki očevi „slabi“ na svoje kćeri te ta početna manipulacija prerasta u pravu manipulaciju koja je kasnije ženino oruđe za dobivanje svega. Ako tata stane na kraj s time te objašnjava djevojčici zbog čega nešto nije dobro za nju i ustraje na tome, malena nauči da će joj život nekada nešto dati ali i da je u redu ako ne dobije baš sve. 

Kasnije, u pubertetu je također otac ključan pri postavljanju granica oko izlazaka s društvom. Djevojčica će lakše obrlatiti majku nego oca zato je važnije da očevi preuzmu ulogu kontrolora i nadzornog. Djevojčice koje su naučile dobro se nositi s postavljenim granicama unutar obitelji, ne doživljavaju traumatično životne situacije u kojima im život servira nezgodne situacije. 

Djevojčice biraju partnere po uzoru na odnos koji otac ima s njihovom majkom. Kako otac tretira majku takvog će partnera djevojčica pronaći za sebe. Može se još jedino dogoditi da će birati partnera potpuno suprotnog od onog kakav je bio njen otac jer je gledala kako on tretira majku i željela sve ono što njen otac nije. No, ipak češće biraju slične partnere. 

Zato je važno da otac svojim primjerom pokazuje kćeri kako poštuje majku, voli je, izražava emocije i ljubav bez da sve to skriva od djece. Ljubav se ne skriva. Ona se živi. Sve ostale mane bi trebalo kroz osobni razvoj smanjiti na minimum, koliko god ide. 

Ako otac neprestano njeguje stav uvažavanja kćeri i njenog načina razmišljanja, također će ona učiti od njega da se ne mora sa svima slagati i da ne mora razmišljati jednako kao svi drugi ali da se može dogovoriti i napraviti kompromis za suradnju. Pri tome neće imati potrebu dodvoravati se drugima već će vjerovati u sebe. 

Kao što vidite, dragi očevi, ipak ste u nekim situacijama vrlo važni a u praksi se pokazalo da majke ne mogu to odraditi umjesto vas. Ma kako žena autoritativna bila, pa čak i dosljedna, ipak se u razvoju djevojčice osjeti nedostajanje vas kao ključnog u odgoju. Zato se potrudite da budete prisutni i da odradite svoj dio posla.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!
Vaša Anita V.

P.S. Pokrećem Školu učenja u Čakovcu uživo za učenike od 4. do 8. razreda. Ako vaše dijete ne zna učiti, ne zna se organizirati ili pak ima slabu motivaciju za učenje, ovo je idealna prilika za njega. Više informacija na www.anitavadas.com ili pak na mob.098/564-290
Prijave kreću već ovog vikenda a grupa djece neće biti veća od 30-ak djece. 

P.S.S. Ako pak želite poraditi na komunikaciji partnerskog odnosa, pozivam vas na večeru u Beški za Valentinovo gdje ćete uz večeru imati i edukaciju o komunikaciji zbližavanja za partnere. Više pročitajte ovdje https://anitavadas.com/zacini-valentinovo-ljubavlju/

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video