Vijesti / Životni stil

KORISNO

Uz ovih će vam nekoliko savjeta dom uvijek lijepo mirisati: Evo na što trebate pripaziti!

Uz ovih će vam nekoliko savjeta dom uvijek lijepo mirisati: Evo na što trebate pripaziti!
Ilustracija / Pixabay

Tajna mirišljavog prostora nije raspršivanje mirisa štoviše, čisti bi dom trebao mirisati 'na ništa', kažu stručnjaci.

Miris se često naziva najmoćnijim ljudskim osjetilom, a mirisi nam govore mnogo o svijetu - od toga što bismo trebali jesti do toga koga bismo trebali poljubiti. Kada je riječ o našim domovima, ako prostor miriše svježe, to je odličan znak. Ako je miris loš? Osjećamo se nelagodno.

Tajna mirišljavog prostora nije raspršivanje mirisa. Naime, čist dom trebao bi mirisati na ništa. Za ljude koji su preplavljeni s previše mirisa ili koji imaju alergije ili astmu, potrebno je neutraliziranju loših mirisa. No, za one koji vole mirise, imamo ideje i za vas.

Riješite se vlage

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

To je uzrok broj jedan neugodnih mirisa u kućanstvu. Razmislite o korištenju higrometra za testiranje razine vlage u svakoj prostoriji - ako otkrijete prostoriju s vlagom iznad 60 posto, možda biste trebali koristiti odvlaživač zraka. Ako živite u vlažnoj klimi, izbjegavajte tepihe ili tapete koji mogu zadržati vlagu, posebno u područjima kao što su kuhinja i kupaonica. Razmislite o držanju proizvoda koji upijaju vlagu u manjim prostorima koji postaju vlažni, kao što su kupaonice i ormari. I pripazite na mikroizvore vlage, kao što su spužve i ručnici. Zamijenite spužve barem svakih jedan do dva tjedna, provjerite jesu li čisti ručnici potpuno suhi prije nego što ih odložite, a prostirke za kupanje objesite preko šipke za tuširanje.

Van s očiglednim

Mjesta kao što su kutije za otpatke, kante za smeće, kreveti za kućne ljubimce i kante za pelene mjesta su koja ispuštaju neobične mirise. Nažalost, što više vremena provodimo oko ovih stvari, manja je vjerojatnost da ćemo shvatiti da smrde. To se zove senzorna prilagodba i zajedničko je svim osjetilima. Ali to također može značiti da vaše stvari mirišu, a da toga niste ni svjesni. Stoga je važno biti proaktivan: očistite unutrašnjost kante za smeće barem jednom mjesečno. A ako možete, pokušajte koristiti male kante za smeće u svom domu, kako biste bili prisiljeni češće iznositi smeće.

Otvorite hladnjak

Prvi korak za čišćenje hladnjaka trebao bi biti prilično očigledan: bacite sve što je prošlo. Neki od najgorih prijestupnika  su začini i ostaci hrane. Obavite inventuru svog hladnjaka barem svaki mjesec kako biste bili sigurni da je sadržaj svjež. Zatim temeljito oribajte unutrašnjost hladnjaka. Ako imate uklonjive police i ladice, izvucite ih i potopite u vruću vodu s sapunom. Obrišite unutrašnjost strukture te koristite vlažnu krpu za ispiranje.

Neutralizirajte mirise

Ako vam se sviđa ideja o domu koji savršeno miriše na ništa, potražite neutralizatore mirisa koji ne dodaju miris. U krajnjem slučaju, napunite sudoper vrućom vodom i nekoliko kapi izbjeljivača i ispustite ga prije nego što stigne društvo. Sam miris sredstva za čišćenje natjerat će ljude da pomisle da je vaš dom čist, prenosi Real Simple.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video