Vijesti / Životni stil

PIŠE ANITA VADAS

RODITELJSKI KUTAK Što kad je moje dijete 'zatvoreno'?

RODITELJSKI KUTAK Što kad je moje dijete 'zatvoreno'?
Privatna arhiva

Odličan učenik, pristojan i nikakvih problema s njime. No, ne voli se družiti, šuti i izbjegava društvo...

Odličan učenik, pristojan, nikakvih problema s njime jedino se ne voli družiti, ne uklapa se u društvo, uglavnom šuti, kad god može izbjegava društvo i ne želi ići s nama u posjete rodbini. Neka od takvih djece radije pribjegavaju računalima, igricama ili dopisivanjima ali uživo se ne vole družiti.

Ovo je vrlo često pitanje nekih roditelja pa dijelim s vama nekoliko uzroka koji bi mogli biti no naravno, ipak je puno lakše kada dođete do mene pa uz razgovor otkrijem uzrok tom problemu vašeg djeteta i ponudim moguća rješenja.

Zanimljivo je da povučenost djeteta roditelj primijeti uglavnom u pubertetu iako je dijete i ranije bilo takvo. No, do tada se to nije toliko primjećivalo a i u pubertetu dijete počinje pružati otpor. Usudi se proturječiti. Naročito takvo povučeno i zatvoreno dijete. Činilo bi ono to i ranije ali se nije usudilo. 

„Zatvorena“ ili povučena djeca ne vole puno ljudi oko sebe. Mnogi bi rekli da su introverti no ipak, ne mora svako takvo dijete biti introvert. Znam to po sebi jer i ja volim vrijeme kad mi se ne druži s nikime a onda sam opet ekstrovert i idem rado među ljude i djelujem vrlo društveno, a ipak nisam introvert ako sam povremeno takva. 

Jedan od mogućih razloga može biti što je dijete osjetljivije na zvukove, dominantan mu je auditivni mozgovni jezik. To znači da takvo dijete buku doživljava jače od nekog tko to nema. Ali to znači i da će se takvo dijete prije umoriti od buke i društva te htjeti pobjeći u mir i tišinu. Može značiti i to da kada takvo dijete tjerate da bude s ljudima, da postane nervozno i živčano, počne galamiti i pretvara se u nešto što inače nije. 
Zato je bolje poštovati da takvo dijete ne bude previše izloženo grupi djece gdje je buka ili pak druženjima s glasnom glazbom. Oni će se prirodno izdvajati, izlaziti iz prostorija ili pak možda i stavljati slušalice da utišaju vanjsku buku. 

To ne znači da vama dijete to namjerno radi već jednostavno koristi sve moguće i nemoguće obrambene mehanizme da sebe zaštiti. Izloženost većoj buci duže vrijeme djeluje loše na živčani sustav te jednostavnim rječnikom dijete poživčani. Znači, zato ono sebe štiti od pretjerane buke. 

Jedan od razloga može biti što je dijete ovisno o igricama i društvenim mrežama i ekipa za druženje mu je tamo bolja od one koji su u stvarnom životu. Mladi se nekako lakše povezuju sa sebi sličnima preko virtuale jer ako odrastaju u manjoj sredini, teže pronađu nekog sebi sličnog. Jedino što nisu svjesni da tu postoji dosta glume i prezentiranja sebe u najboljem svjetlu te je važno da tu djecu upoznaju i uživo. 

Problem koji se tu javlja je da dijete polako prelazi u ovisničko ponašanje jer stvara i gradi društveni život u virtualnom svijetu umjesto u stvarnom svijetu. Nekoj djeci to postaje zamjena za stvarni svijet. Nadam se da ste obavili s djetetom sve moguće razgovore o zaštiti u svijetu interneta. Pobrinite se da znate s kime je vaše dijete i koje sve stranice posjećuje. Znam da se mnoga djeca bolje snalaze u tome od roditelja no za dijete ste vi odgovorni sve do punoljetnosti i vaša je dužnost ne da samo branite da bude na tome već da se pobrinete da naučite nešto o tome ili da redovito razgovarate s djetetom o tome kako se ne bi dogodilo nešto ilegalno.

Najvažniji razlog „zatvorenosti“ djeteta ej da je ono introvertirano dijete koje je povučenije. To roditelji bolje primijete ako imaju jedno dijete koje je društveno a drugo koje je mirnije i povučenije. Ako je dijete takvo, onda je to dio njegovog karaktera i tu jedino što možete je prihvatiti ga takvog a ne forsirati da postane nešto što nije. 

Svijet je prepun povučenih ljudi. Zapravo su mnogi to primijetili nakon pandemije kada se svijet na trenutak iz ekstrovertiranog pretvorio u introvertirani. Mnogi su shvatili da im takav život više odgovara i postali su više svoji. To ne znači da vrijediš jedino ako si društven. Ne bi trebalo to uzimati kao mjerilo kvalitete čovjeka. No, vjerujem da je teže to prihvatiti naročito ako vam je drugo dijete drugačije.

Ne brinite da se takvo dijete neće snaći u životu. Ono će samo svoj život podrediti sebi i organizirati se tako da živi drugačije od drugih. U ovo vrijeme kada i šoping možete obaviti preko interneta, svijet im ide na ruku. 

Ako pak ste svejedno zabrinuti i željeli biste na neki način pomoći djetetu, javite se na individualno savjetovanje da pronađemo uzroke i pronađemo rješenje najbolje za vas i vaše dijete.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!
Vaša Anita V. 

P.S. Danas počinje Škola učenja u kojoj vaše dijete može naučiti učiti.
P.S.S. Ako ste žena koja želi poraditi na svojoj ženstvenosti, izvedite sebe i prijateljicu na edukaciju na tu temu povodom Dana žena.

Sve edukacije možete potražiti na dnu web stranice www.anitavadas.com 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video