Vijesti / Životni stil

VRIJEME JE ZA PROLJETNO ČIŠĆENJE

Uštedite vrijeme: Isprobajte ovih deset trikova za brzo i lako proljetno čišćenje doma!

Uštedite vrijeme: Isprobajte ovih deset trikova za brzo i lako proljetno čišćenje doma!
Ilustracija

Sa sunčanim vremenom, došlo nam je i doba rezervirano za proljetno čišćenje. Zato vam donosimo deset trikova uz koje će čišćenje biti lakše nego ikad.

Smatrajte ovo svojim ultimativnim priručnikom za proljetno čišćenje, posebno ako ste netko tko ne voli provoditi dane i dane brišući i perući kuću. Ovi savjeti za uštedu vremena brzo vas vode do čiste kuhinje, kupaonice i spavaće sobe. Pozabavite se jednim od ovih područja svaki tjedan i cijeli će vaš dom biti spreman do početka ljeta. Prikupite sve potrepštine za proljetno čišćenje, pustite motivirajuću glazbu i neka trikovi u nastavku budu vaš vodič, prenosi Real Simple.

1. Napravite svoj plan rada

1. Nabavite višenamjenske potrepštine: krpe od mikrovlakana, neabrazivno sredstvo za čišćenje, sodu bikarbonu, bijeli ocat, usisivač s dugim vlaknima i nastavkom za rubove i parni čistač.
2. Počnite jednostavno: prvo proljetno započnite s laganim čišćenjem blagovaonice ili ureda—vaša brzina i uspjeh motivirat će vas da nastavite!
3. Idite odozgo prema dolje i odostraga prema naprijed: kada brišete prašinu s visokih površina poput stropova i namještaja, ona pada na pod. Isto tako, počnite brisati ili usisavati nasuprot ulaza u prostoriju, kako ne biste nosili prljavštinu kroz čista područja.

2. Brzo očistite podove

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ako je pod posebno prljav, počnite s metenjem ili usisavanjem kako biste uklonili mrvice i krhotine. Zatim uzmite krpu koja omogućuje brzo čišćenje poda. Kada ste gotovi, bacite glavu krpe za višekratnu upotrebu u perilicu rublja. I naravno, uvijek počnite brisati u udaljenom kutu sobe i krenite prema vratima, kako se ne biste slučajno zarobili u kutu i morali hodati natrag po svježe očišćenom podu.

3. Čišćenje štednjaka i kućanskih aparata

Pećnica: Za čišćenje pećnice pripremite pastu od sode bikarbone i vode, nanesite je na stijenke i dno pećnice, zatim pošpricajte octom u bocu s raspršivačem i obrišite. Masnoća i kuhana hrana trebale bi se odmah ukloniti.

Hladnjak: Obrišite gornji dio hladnjaka krpom od mikrovlakana navlaženom vodom - za masnu prašinu navlažite krpu sredstvom za čišćenje. Ako je moguće, odmaknite hladnjak od zida i očistite zavojnice pomoću nastavka četke na usisavaču - uklanjanje prašine pomoći će učinkovitijem radu uređaja.

Perilica posuđa: Pustite svoju perilicu posuđa u rad: Pokrenite ventilacijsku rešetku kuhinjske nape i odvode posuđa koji nisu od drveta kroz ciklus kako biste ih očistili i dezinficirali. Zatim pokažite perilici posuđa malo ljubavi: dodajte neabrazivno sredstvo za čišćenje na vlažnu krpu od mikrovlakana i prođite njome duž unutarnjeg ruba vrata perilice posuđa kako biste uklonili naslage hrane. Poprskajte vodom i obrišite.

Mikrovalna pećnica: Hranu koja se zgrušala može biti teško očistiti u mikrovalnoj pećnici, ali sama mikrovalna pećnica može vam pomoći u njenom dubinskom čišćenju. Samo stavite u mikrovalnu zdjelu napunjenu s dvije šalice vode i dvije žlice octa na tri minute, zatim pustite da se posuda zapari i ostavite u mikrovalnoj pećnici na 15 minuta kako bi mrvice omekšale. Upotrijebite krpu od mikrovlakana i otopinu vode i octa da izribate prljavštinu s unutrašnjosti, a zatim obrišite vanjštinu višenamjenskim sredstvom za čišćenje.

4. Operite prozore i zavjese

Skinite zavjese sa svakog prozora u sobi i stavite ih u hladnu sušilicu na 15 minuta. Dok sušilica otresa prašinu s vaših zavjesa, navlažite krpu od mikrovlakana i njome očistite prozore. Prijeđite vodom navlaženom običnom krpom od mikrovlakana preko klupčica i okvira prozora, zatim izvadite zavjese iz sušilice i odmah objesite kako biste izbjegli gužvanje.

5. Dubinsko čišćenje kupaonice

Uklonite plijesan i ostatke sapuna s podstave zavjese za tuširanje uz malo truda tako da je bacite u perilicu s nekoliko mekanih ručnika i deterdžentom za pranje rublja. Stavite u sušilicu 10 minuta da omekša i ponovno je objesite.

Za teško dostupne mrlje oko WC školjke, slavina i drugih uskih mjesta, usmjerite mlaznicu parnog čistača prema tom području i gledajte kako prljavština, za koju niste znali da postoji, nestaje. Obrišite novo dezinficirano područje krpom od mikrovlakana i nastavite dalje.

6. Čišćenje kreveta

Pređite čistom krpom od mikrovlakana preko drvenih uzglavlja, podnožja i okvira kreveta. Za tapecirane komade, sustavno usisavajte s nastavkom s dugim čekinjama, radeći odozgo prema dolje. Obratite posebnu pozornost na čupave ili naborane dijelove. Zatim povucite nastavak s dugim čekinjama duž stranica madraca i opruga, fokusirajući se na rubove, gdje se prašina može zarobiti.

7. Uljepšajte sjenila za lampe i zidne umjetnosti

Prijeđite četkom usisavača gore-dolje po stranama sjenila kako biste očistili cijelu površinu. Kada je riječ o zidnim umjetninama i uokvirenim ogledalima, lagano ih obrišite krpom od mikrovlakana.  Nikada ne prskajte sredstvo za čišćenje stakla izravno na staklo, vlaga može prodrijeti iza stakla i uništiti vaše fotografije ili umjetnine. Umjesto toga, upotrijebite finu krpu od mikrovlakana za uklanjanje prašine sa stakla ili poprskajte svoju otopinu izravno na krpu, a zatim nanesite za čišćenje površine.

8. Čišćenje tapeciranog namještaja

I vaš tapecirani namještaj može se temeljito očistiti. Uklonite jastuke (ako možete) i usišite ih sa svih strana. Ako je vašoj sofi potrebno dublje proljetno čišćenje, možete upotrijebiti žličicu deterdženta za posuđe u galonu vode za perive tkanine i sredstvo za čišćenje kože za revitalizaciju kožnog namještaja.

9. Čišćenje roleta

Radeći od vrha prema dolje, prođite nastavkom s dugim čekinjama na usisavaču vodoravno duž nabranih ili saćastih sjenila kako biste uklonili prašinu i prljavštinu. Nježne čekinje štite materijal dok usisavač obavlja posao. Rolete obrišite krpom od mikrovlakana. Otvorite i zatvorite rolete tako da letvice budu okrenute prema gore i ponovite postupak. Na kraju, dok su rolete još uvijek zatvorene, prođite krpom od mikrovlakana duž stražnje strane svake letvice kako biste uhvatili svu prašinu na rubovima gdje se letvice preklapaju. U kuhinji i kadi, gdje masnoća i para čine da se prašina lijepi za površine, navlažite krpu vodom prije brisanja roleta.

10. Čišćenje tepiha

Zarolajte tepihe i usišite ih ispod kako biste uklonili prljavštinu i ostatke. U prostoriji s tepihom od zida do zida, koristite nastavak za rubove svog usisavača da očistite prostor gdje se tepih spaja sa zidom. Na stepenicama prekrivenim tepihom upotrijebite statički elektricitet kako biste si olakšali život: navucite gumenu rukavicu za suđe, zatim prijeđite prstima duž ruba svake stepenice kako biste izvukli prljavštinu uhvaćenu u pukotinama (ovo posebno dobro funkcionira za skupljanje dlaka kućnih ljubimaca).

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video