Vijesti / Životni stil

PRIPAZITE NA ZDRAVLJE

Obratite pažnju: Ovo je sedam znakova da vašem tijelu nedostaju ključne hranjive tvari

Obratite pažnju: Ovo je sedam znakova da vašem tijelu nedostaju ključne hranjive tvari
Ilustracija

Kada vam nedostaju hranjive tvari iz prehrane, vaše tijelo će vam poslati znak...

Mnogi ljudi paze na prehranu, odnosno na unos kalorija, no ponekad se može dogoditi da se zaboravi na unos dovoljno hranjivih tvari. Naš prehrambeni unos ima ogroman učinak na cjelokupno zdravlje našeg tijela, a manjak hranjivih tvari zapravo je mnogo češći nego što mislimo. Ovih sedam uobičajenih problema mogu biti uzrokovani nedostatkom hranjivih sastojaka u tijelu, piše Active Health.

Neobjašnjiv gubitak težine

Uporan gubitak tjelesne težine koji se javlja čak i kada ne težite aktivno tome, jedan je od očitijih znakova da ne dobivate dovoljno hranjivih tvari. Tijelo se oslanja i na makronutrijente i mikronutrijente za popravak i obnovu. Bez njih, tijelo će početi razgrađivati ​​vlastite zalihe (katabolizam) za hitno gorivo.

Krvarenje desni

Krvarenje zubnog mesa može biti znak mnogih stvari, uključujući gingivitis ili čak grubo pranje zuba ili čišćenje koncem. Međutim, nedavna metaanaliza otkrila je da krvarenje desni može biti i znak nedostatka vitamina C. Pored toga, zaključeno je da bi povećana konzumacija vitamina C mogla pomoći da se smanji problem krvarenja desni. Nema ništa loše u većem unosu vitamina C u prehranu, a postoje jednostavni načini za to. Primjerice, grickajte papriku i brokulu, a tijekom dana birajte i voće bogato vitaminom C poput naranči, papaja i bobičastog voća.

Umor

Česti umor i slabost često su znakovi da vašem tijelu nedostaje željeza, što rezultira stanjem koje se zove anemija i može biti fatalno. Nedostatak magnezija također može uzrokovati osjećaj umora i dovesti do čestih migrena.

Gubitak kose

Do gubitka kose može doći iz više razloga. Može biti genetski ili uzrokovano hormonalnim problemima. U posljednje vrijeme postoje izvještaji da osobe koje su preboljele Covid-19 doživjele gubitak kose. To može biti i nuspojava lijeka ili može biti povezano s drugim zdravstvenim problemima poput problema sa štitnjačom. Gubitak kose također može ukazivati ​​na to da vam možda nedostaju proteini i esencijalne masne kiseline. Želite postići najbolju kvalitetu kose? Usredotočite se na unos nemasnih proteina i omega-3 masnih kiselina.

Crvena koža

Loša prehrana i sunce su neprijatelji zdrave kože, a postoji mnoštvo istraživanja koja to potvrđuju.Nedavno istraživanje sa Sveučilišta u Kaliforniji pokazalo je da je tipični zapadnjački prehrambeni obrazac (bogat prerađenom hranom bogatom masnoćama i šećerom u kombinaciji s malim unosom cjelovitih žitarica, voća i povrća) povezan sa stvaranjem upale kože. Prethodno istraživanje pokazalo je povezanost s pretilošću i stanjem koje se može manifestirati kao suha, neravna i ljuskava koža. Međutim, ovo nedavno istraživanje otkrilo je da se simptomi psorijaze mogu javiti pri lošoj prehrani, znatno prije promjena u težini. Kako biste smanjili rizik, potrudite se da u prehranu uvedete se cjelovitu hranu, vlakna i ograničenu količinu zasićenih masti.

Zatvor ili nadutost

Patite li od zatvora ili nadutosti? Možda ne unosite dovoljno vode i vlakana. Istraživanja o sadržaju vlakana u prehrani pokazuju da premalo unesenih vlakana može dovesti do zatvora. Zatvor se može smanjiti ako u prehranu uvedete neophodne sastojke vlakna i vode. Preporučene količine vlakana su između 25–35 grama dnevno iz izvora kao što su voće, povrće, orašasti plodovi, sjemenke, žitarice. Osim što ćete u prehranu unositi dovoljno vlakana, poželjeli biste osigurati i dobru hidrataciju. Dehidracija je ključna komponenta za pogoršanje zatvora.

Rane koje se sporo zarastaju

Nedostatak vitamina B u vašoj prehrani mogu dovesti do sporog zarastanja rana. Iako postoji više uzroka sporog zarastanja rana (poput kroničnih bolesti i starenja), studije pokazuju da uzrok može biti i nedostatak vitamina B. Da biste u prehranu unijeli puno vitamina B, konzumirajte se žitarice, nemasno meso, jaja, mahunarke i zeleno povrće. Kvaliteta vaše prehrane može vam pomoći da smanjite rizik od kroničnih bolesti, zdravstveno stanje crijeva i težinu. Sljedeći put kada osjetite neke simptom u tijelu, pažljivo pogledajte što jedete.

Najnovije

Reci što misliš!