Vijesti / Životni stil

PUN ANTIOKSIDANASA I C VITAMINA

Jedete li grejp? Nutricionisti objasnili zašto ga je dobro uvesti u prehranu

Jedete li grejp? Nutricionisti objasnili zašto ga je dobro uvesti u prehranu
Ilustracija

Grejp zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, kalija i antioksidansa podržava i zdravlje srca, kaže dijetetičarka dr. Breanna Wood...

Mnogo je znanstveno potkrijepljenih razloga da razmislite o tome da vam grejp postane redoviti dio prehrane, kažu nutricionisti i navode da to niskokalorično suptropsko voće nudi mješavinu vitamina, minerala i hranjivih tvari odličnih za organizam. Bogat vlaknima i velik u odnosu na drugo voće, grejp može biti zdrava namirnica za zadovoljavanje apetita, uravnoteženje crijeva, kontrolu težine i potporu metabolizmu.

1. Može ojačati imunološki sustav

Jer tijelu pruža snažnu dozu C vitamina. Naime samo 100 grama svježeg crvenog ili ružičastog grejpa pruža preko 30 miligrama tog vitamina, a prema Johns Hopkins Medicine, "jedan cijeli grejp srednje veličine osigurava 100% dnevnih potreba za C vitaminom".

Uz to, njegovi moćni antioksidansi pomažu imunološkom sustavu u obrani od štetnih bakterija i virusa, a istraživanja otkrivaju da povećani unos C vitamina može čak pomoći i u liječenju respiratornih i sistemskih infekcija, koje utječu na dišni sustav, odnosno na krvotok.

2. Može pomoći kod inzulinske rezistencije

Dijetetičarka dr. Gabriela Barreto kaže da to dokazuje i studija objavljena u Journal of Medicinal Food u kojoj su sudionici koji su prije obroka konzumirali po pola grejpa. dva sata nakon obroka imali smanjenu razinu glukoze i sveukupno smanjenje inzulinske rezistencije.

3. Može pomoći u povećanju razine kalija 

"Uloga kalija u tijelu je da služi kao glavni elektrolit koji pomaže u održavanju ravnoteže tekućine i hidratacije, održavanju otkucaja srca, kontrakciji mišića i funkciji živaca te pokretanju tekućina kao što su otpadni produkti iz stanica", kaže Barreto za Eat This, a grejp kalija ima gotovo koliko i banana.

4. Može pomoći u povećanju proizvodnje kolagena

Kako starimo, proizvodnja kolagena ima tendenciju smanjenja, a uvođenje grejpa u prehranu može pomoći tijelu da ga stvara više.

„Kolagen čini oko 30% strukture kostiju, veliku količinu tkiva tetiva i ligamenata, a važan je za strukturu kože i krvnih žila“, kaže Barreto.

5. Može pomoći u zdravlju srca

Ako tražite hranu koja će pomagati da održite zdravlje srca, grejp je odlična opcija.

"Grejp zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, kalija i antioksidansa podržava i zdravlje srca", kaže dr. Breanna Woods.

Ona dodaje i da se otkrila povezanost između unosa grejpa i smanjenog rizika od koronarne bolesti srca, akutnih koronarnih događaja i ishemijskog moždanog udara.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video