Vijesti / Životni stil

zdrava hrana

Studija otkrila: Konzumiranje šake orašastih plodova dnevno može smanjiti rizik od srčanih bolesti

Studija otkrila: Konzumiranje šake orašastih plodova dnevno može smanjiti rizik od srčanih bolesti
Ilustracija

Nije loše da vam grickanje orašastih plodova prijeđe u naviku.

Skandinavski znanstvenici otkrili su da jedenje male količine orašastih plodova i sjemenki svaki dan može smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara. Pa, ako želite očuvati vaše zdravlje vrijeme je da vam grickanje orašastih plodova prijeđe u naviku, prenosi New York Post.

„Ako svaki dan pojedete šaku orašastih plodova, to je oko 30 grama, imat ćete 20% do 25% manji rizik od kardiovaskularnih bolesti", rekao je koautor studije Erik Kristoffer Arnesen, sa Sveučilišta u Oslu. „Za usporedbu, odrasli u nordijskim zemljama u prosjeku pojedu oko četiri grama orašastih plodova dnevno. Mnogi uopće ne jedu orašaste plodove ili sjemenke“, dodaje.

Istraživači su rekli da ne postoji određeni orašasti plod koji bi sigurno smanjio rizik, ali primijetili su da su bademi, pistacije i orasi najbolji za snižavanje kolesterola. Iako je tim znanstvenika koji je stajao iza studije rekao "što više to bolje", pojesti samo nekoliko orašastih plodova bolje je nego ništa i može značajno poboljšati zdravlje vašeg srca.

Orašasti plodovi povoljno utječu na razinu kolesterola u krvi koju je važno održavati niskom kako bi se spriječilo nakupljanje masnoća u arterijama. „Ta ateroskleroza, kako je nazivaju, jedan je od najvećih čimbenika rizika za srčani udar“, objasnio je Arnesen.

Više od 1,8 milijuna sudionika bilo je uključeno u pregled, a istraživači su promatrali relativni rizik od srčanih bolesti ili moždanog udara u usporedbi s količinom orašastih plodova koji su pojeli u danu. Istraživači su otkrili da orašasti plodovi snižavaju lipide u krvi  ili masnoće u krvi. Ali, nisu uspjeli ustvrditi utječu li na krvni tlak i šećer u krvi. Također je nejasno smanjuje li konzumacija orašastih plodova rizik od moždanog udara i dijabetesa tipa 2, a autori studije kažu da su potrebna dodatna istraživanja.

Koautori su sugerirali da je sastav masnih kiselina u orašastim plodovima koristan za opće zdravlje. „Iako se orašasti plodovi ne mogu koristiti za liječenje visokog kolesterola, vjerujemo da je učinak dovoljno značajan da se koristi kao preventivna mjera među općom populacijom“, rekao je Arnesen.

Prema klinici Mayo, neslani orašasti plodovi dobar su izvor proteina i sadrže barem neke od tvari koje su zdrave za srce. Preporučuju oko četiri do šest porcija neslanih orašastih plodova tjedno kao dio zdrave prehrane za odrasle.

Nalazi su u skladu s istraživanjem koje je pokazalo da popularna mediteranska prehrana, koja je proglašena najboljom općom prehranom za 2023. godine, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i drugih kroničnih stanja. Mediteranska prehrana uključuje konzumiranje puno svježeg povrća, voća, ribe, orašastih plodova i maslina.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video