Vijesti / Životni stil

ISPROBAJTE

Savjeti stručnjaka za bolji san: 'Držite sobu urednom i spavajte u čarapama'

Savjeti stručnjaka za bolji san: 'Držite sobu urednom i spavajte u čarapama'
Ilustracija

Dijeljenje kreveta je sjajno jer vas maženje može opustiti i opustiti, no uzrok broj jedan za poremećen san je uznemiravanje partnera pa vodite računa o pravim razgovorima i dajte prioritet spavanju...

Nošenje čarapa u krevet, održavanje spavaće sobe urednom i kvalitetno opuštanje neki su od najboljih načina za savršen noćni san, kaže stručnjakinja za spavanje Hannah Shore.

Osim toga, dodaje, gledanje omiljene TV emisije prije nego što utonete u san nije nužno loše, sve dok je sadržaj umirujući.

„Svi ste čuli za plavo svjetlo i to kako vas ono može spriječiti da spavate i kako bismo trebali barem sat vremena prije spavanja biti bez telefona, no to nije za svakoga", ističe Shore.

“Plavo svjetlo nije uvijek loše, a većina uređaja sada ionako dolazi s postavkom načina rada za ugodu očima, mijenjajući te oštre plave tonove u nježnije žute", rekla je, a evo kojih 10 stvari savjetuje za bolji san:

1. TV i uređaji - Tehnika nije uvijek loša. Ako koristite uređaj prije spavanja, koristite ga u načinu rada za noć kako biste stvorili umirujuće zvukove, slušali podcaste ili si čak pomogli u određenim vježbama disanja. Izbjegavajte gledanje sadržaja kao što su vijesti koje izazivaju napetost i potiču hormone budnosti.

2. Čarape – Čarape mogu povećati cirkulaciju krvi, što može pomoći u hlađenju tijela. Idealno bi bilo da vaša tjelesna temperatura prirodno padne za nekoliko stupnjeva kako biste imali kvalitetan san.

3. Nered – izbacite odjeću iz sobe! Neuredna spavaća soba može uzrokovati stres koji je najgori neprijatelj sna. Osiguravanje mjesta za odlaganje stvari o održavanje čistih stranica i podova, može stvarno pomoći.

4. Jastuci – Obavezno je pronaći pravi jastuk koji će poduprijeti vaš položaj spavanja. Ako spavate sna prsima ili na leđima trebat će vam tanji jastuk. Oni koji spavaju na boku trebat će deblji jastuk kako bi ispunili prazninu.

5. Tamno svjetlo – kada idete spavati, pokušajte zadržati nisku razinu svjetlosti u svojoj sobi korištenjem noćne lampe umjesto jarkog stropnog svjetla. Prigušeno svjetlo pomaže našem tijelu da počne proizvoditi hormone sna, poput melatonina.

6. Jaka svjetlost – Jaka svjetlost kada sunce izađe prerano može vas lako probuditi govoreći vašem tijelu da prestane proizvoditi hormone sna. Sigurno imate rolete ili zavjese za zamračivanje, ili čak masku za oči kako biste blokirali ta jaka svjetla.

7. Posao – Posao često nosimo sa sobom u krevet, pokušavajući se sjetiti obaviti stvari sljedeći dan ili provjeravamo e-poštu dok bismo trebali spavati. To može uzrokovati da naš um radi prekovremeno, muči se isključiti se i zaspati. Ako morate raditi spavaćoj sobi, pokušajte postaviti namjenski radni prostor, s radnim stolom ako je moguće, tako da možete stvoriti razdvajanje između posla i spavanja.

8. Udobnost – udobnost je neophodna za dobar san. Različite vrste jastuka, novi madrac ili čak dodavanje podstavljenog nadmadraca mogu poboljšati udobnost spavanja. 

9. Dijeljenje kreveta – Dijeljenje kreveta je sjajno jer vas maženje može opustiti i opustiti, no uzrok broj jedan za poremećen san je uznemiravanje partnera pa vodite računa o pravim razgovorima i dajte prioritet spavanju. Odvojeni kreveti i spavaće sobe su češći nego što mislite.

10. Rutina opuštanja – Odrasli često zaboravljaju važnost dobre rutine opuštanja, koja omogućuje umu i tijelu da se isključe od svega što se dogodilo tijekom dana. Našem tijelu treba vremena da se opusti kako bi moglo prestati proizvoditi sve one hormone koji potiču buđenje i omogućiti našem tijelu da shvati da je vrijeme za spavanje, prenosi Mirror.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video