Vijesti / Životni stil

što pijete

Prema dijetetičaru, ovo je šest najgorih pića za zdravlje vašeg mozga

Prema dijetetičaru, ovo je šest najgorih pića za zdravlje vašeg mozga
Ilustracija

Važno je obratiti pozornost na to što jedete i pijete, na svoju dnevnu tjelovježbu te također izbjegavati pušenje dok održavate svoju težinu pod kontrolom.

Alzheimerova je bolest najčešći uzrok demencije, a brojke su neumoljive: u svijetu svake godine oboli 4,6 milijuna osoba. 

Više istraživanja pokazuje da zdrav način života, uključujući ono što jedete i pijete, može pomoći u smanjenju rizika od oboljenja. Prema izvješću Udruge za Alzheimerovu bolest, "jedna od tri starije osobe umire s Alzheimerovom bolešću ili drugom demencijom, a ubija više nego rak dojke i rak prostate zajedno", piše EatThisNotThat.

Prema izvješću Nacionalnog centra za zdravstvenu statistiku CDC-a iz 2017., gotovo polovica svih odraslih osoba konzumiraju jedan ili više napitaka zaslađenih šećerom - od gaziranih pića, voćnih napitaka, sportskih pića. To iznosi oko 150 kalorija ili 37 grama brzo apsorbiranih šećernih kalorija dnevno. Gornja granica dodanih šećera koju je postavila AHA (Američka udruga za srce) je 36 grama na 150 kalorija za muškarce i 25 grama na 100 kalorija za žene.

Napitak zasićen šećerom

Šećer je štetan za vašu sivu tvar jer je povezan s metaboličkim stanjima kao što su kardiovaskularne bolesti, moždani udar, metabolički sindrom, upala i dijabetes tipa 2. Hrana koja povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti također povećava rizik od demencije, jer održavanje sive tvari zdravom za cijeli život uključuje održavanje milijuna krvnih žila. U jednoj nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu Journal of Prevention of Alzheimer‘s Disease, autori su otkrili da su oni koji su izjavili da konzumiraju najviše zaslađenih napitaka imali oko tri puta veću vjerojatnost da obole od demencije, u usporedbi s onima koji nisu pili zaslađena pića. Rizik od moždanog udara je također udvostručen među onima koji piju jako slatka pića.

Istraživanje Harvard School of Public Health također pokazuje da osobe koje piju jedno ili više slatkih pića dnevno imaju veću vjerojatnost da će imati slabije pamćenje, manji ukupni volumen mozga i znatno manji hipokampus, što je područje mozga povezano s pamćenjem i učenjem.

Milkshake

Milkshakeovi su ultimativni užitak za mnoge, ali šećer i zasićene masnoće dvostruki su udarac na zdravlje mozga. Poznato je i da zasićene masti povećavaju razinu LDL-kolesterola. Studije pokazuju da visok kolesterol može značajno povećati rizik od demencije. Zapravo, tri velike studije otkrile su da visoki unos zasićenih masti udvostručuje rizik od Alzheimerove bolesti, dok dijete s nezasićenim mastima taj rizik smanjuje.

Posebne kave

Obična kava i čaj bez previše šećera mogu biti izvrstan način da povećate unos korisnih antioksidansa i drugih hranjivih tvari, ali mnogi obožavatelji kave preferiraju zaslađene napitke. Ako uživate u posebnim napicima od kave poput frapea, velika je vjerojatnost da on sadrži veće količine dodanog šećera.

Sportska pića

Osim ako niste profesionalni sportaš, trebali biste ograničiti količinu sportskih napitaka  Sportska pića mogu biti štetna za zdravlje vašeg mozga, a posebno za sivu tvar vašeg mozga. Sportska pića mogu biti štetna za zdravlje vašeg mozga, posebno za sivu tvar. Dok sportski napici igraju važnu ulogu u prehrani vrhunskih sportaša i održavaju hidrataciju tijekom napornih natjecanja, većina prosječnih ‘vikend boraca‘ može piti dovoljno vode ili uzeti tablete elektrolita koje ne sadrže kalorije.

Pića za oporavak nakon treninga

Slično sportskim pićima, napici za oporavak namijenjeni su ozbiljnim sportašima. Napravljeni su posebno s omjerom ugljikohidrata i proteina 4:1 te su posebno dizajnirani za poticanje nadoknade tekućine, ugljikohidrata i proteina. Razlog zašto nisu tako zdravi za zdravlje vašeg mozga je taj što su bogati kalorijama i napravljeni su od jednostavnih ugljikohidrata. Osim ako niste ozbiljan sportaš koji teško održava svoju težinu, malo je razloga za dodavanje ovih napitaka u prehranu.

Energetska pića s kofeinom

Ovakva pića nemaju nikakve koristi kada je riječ o održavanju zdravlja vašeg mozga zbog visokog sadržaja šećera. Možda vam jedna bočica energetskog napitka i neće ozbiljno naškoditi, ali svi oni koji se na njih "navuku" i počnu ih piti, neće se zadržati samo na toj jednoj bočici ili limenci.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.