Vijesti / Životni stil

HRANJIVA NAMIRNICA

Znate li da paprika može imati brojne zdravstvene prednosti za vas? Evo zašto ju trebate jesti češće

Znate li da paprika može imati brojne zdravstvene prednosti za vas? Evo zašto ju trebate jesti češće
Ilustracija - Pixabay

Jedna od dobrobiti je da može pomoći u jačanju imuniteta. Ali ima još...

Bez obzira na koji ih način pripremali, paprike su ukusan dio mnogih različitih vrsta jela. Paprike su također izvrsne grickalice koje možete ponijeti u pokretu i zdrav način uživanja u omiljenim umacima. Srećom, osim što je ovo povrće praktično i ukusno, postoje mnoge dobrobiti paprike koje izravno utječu na vaše zdravlje, piše Eat This Not That.

Iako postoje jedinstvene kvalitete paprike koje pružaju korisnu kombinaciju zdravstvenih prednosti u kojima možete uživati, također je važno usredotočiti se na unos dovoljno raznolikog povrća u vašoj prehrani općenito jer ne postoji samo jedno čudesno povrće koje može pružiti sve što vašem tijelu treba, prema Harvard Healthu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Likopen u paprikama može pomoći u borbi protiv oštećenja stanica: Paprike sadrže prirodni pigment likopen, koji se također može naći u lubenici, rajčici, guavi i ružičastom grejpu. Od svih boja crvena paprika  je daleko najbogatija likopenom. Ali što ovaj prirodni biljni spoj čini za vaše zdravlje? Prema izvješću objavljenom u Nutrients, likopen je jedan od nekoliko različitih biljnih pigmenata za koje je otkriveno da potencijalno pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu. Slobodni radikali su spojevi koji mogu oštetiti stanice vašeg tijela, što stvara oksidativni stres koji može dovesti do bolesti. Ovo izvješće navodi da likopen pomaže u suzbijanju slobodnih radikala i stoga može pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularnih problema.

Njihovi karotenoidi mogu koristiti zdravlju očiju: Žuta i narančasta paprika sadrže dva prirodna pigmenta zeaksantin i lutein, koji se također klasificiraju kao karotenoidi. Za ove karotenoide, koji se također nalaze u mnogim prirodno žutim i narančastim namirnicama poput dinje, mrkve, jaja i lososa, utvrđeno je da imaju koristi za vaše zdravlje na brojne načine. Na primjer, prema izvješću objavljenom u Nutrients, ovi prirodni pigmenti mogu pomoći vašem zdravlju očiju. U izvješću se navodi da su lutein i zeaksantin dio pigmenta koji se nalazi u žutoj mrlji oko mrežnice vašeg oka—točki poznatoj po tome što pomaže u zaštiti od plave svjetlosti. I ne samo to, ovi pigmenti očito također mogu pomoći u zaštiti od katarakte i makularne degeneracije povezane sa starenjem.

Crvena paprika je bogata vitaminom C: Paprike su pune vitamina C. Zapravo, paprike zapravo imaju više vitamina C od naranči! Nešto što mnogi ljudi ne znaju o vitaminu C je da osim njegovih zdravstvenih dobrobiti poput izgradnje imuniteta i upravljanja visokim krvnim tlakom, dokazano je da pomaže kognitivnim funkcijama kako starimo. Jedna recenzija studije objavljena u BMC Psychiatry uspjela je uspostaviti vezu između nedostatka vitamina C i osjećaja depresije i usporenih kognitivnih funkcija. Iako istraživači tvrde da bi se trebala provesti daljnja istraživanja, u proteklih 20 godina bilo je više studija koje pokazuju povezanost između vitamina C i kognitivnih funkcija—uključujući ovu kohortnu studiju pronađenu u American Journal of Epidemiology, koja je dokazala da vitamin C može zaštititi protiv blagih do teških kognitivnih oštećenja.

Paprike mogu pomoći u jačanju imuniteta: Briga o vašem imunitetu bitan je dio održavanja vašeg tijela zdravim. Paprike sadrže solidnu količinu vitamina A, za koji je poznato da pomaže u jačanju našeg imunološkog sustava. Većina se istraživača složila da nam dovoljne količine vitamina A mogu pomoći u zaštiti od zaraznih bolesti, ali razlog koji stoji iza toga još uvijek je predmet rasprave. Prema Annual Review of Nutrition, to bi moglo biti zato što nedostatak vitamina A sprječava našu sposobnost apsorpcije hranjivih tvari kroz regeneraciju određenih crijevnih barijera nakon infekcije. Vitamin A također je potreban za izgradnju važnih stanica koje se bore protiv zaraznih bolesti.

Paprike su odličan izvor vitamina B6: Još jedna dobrobit koju neki ljudi možda ne očekuju od hrane poput paprike, je ta da vam one zapravo mogu poboljšati raspoloženje. Crvena paprika sadrži više od 35% vaše dnevne vrijednosti vitamina B6, vitamina za kojeg se zna da poboljšava raspoloženje i smanjuje rizik od depresije. Prema studiji objavljenoj u Journal of Inherited Metabolic Disease, vitamin B6 može se koristiti kao dodatak za pomoć kod simptoma depresije. Međutim, važno je napomenuti da samo u paprici ne možemo dobiti dovoljno visoke razine B6, pa se ona nikada ne bi trebala koristiti kao sredstvo za liječenje depresije.

Sadrže hranjivu tvar koja može pomoći u jačanju metabolizma: Paprike babure, točnije crvene paprike, sadrže prirodni spoj koji se zove kapsantin. Ovaj spoj stvara crvenu boju u hrani, a može se naći i u kajenskim papričicama, čiliju i nekim drugim vrstama paprike. Iako treba provesti više istraživanja o ovoj temi, znanstvenici počinju otkrivati ​​da konzumacija kapsantina može pomoći kod upala i mršavljenja. Jedna studija koju je otkrio Food Research International koristila je miševe za proučavanje učinaka kapsantina na gubitak težine. Miševi u studiji ne samo da su doživjeli gubitak tjelesne težine, već su im se razine glukoze i kolesterola značajno smanjile. Međutim, Amy Goodson, autorica knjige The Sports Nutrition Playbook i članica odbora medicinskih stručnjaka primjećuje da "kapsantin pomaže u potencijalnom vrlo malom povećanju brzine metabolizma i da vjerojatno ne možete dobiti cijelu količinu koju trebate da ubrzate svoj metabolizam samo od paprike."

Sadrže još jednu hranjivu tvar koja igra ulogu u snižavanju krvnog tlaka: Paprike sadrže prirodni pigment boje kvercetin. Ovaj pigment je dio skupine flavonoida, au tijelu djeluje kao snažan antioksidans. Kvercetin se povezuje s mnogim različitim zdravstvenim prednostima, uključujući protuupalno djelovanje, borbu protiv stanica raka, smanjenje rizika od srčanih bolesti i snižavanje krvnog tlaka. Studija iz British Journal of Pharmacology eksperimentirala je s davanjem štakorima različitih razina kvercetina u razdoblju od pet tjedana. Štakori su doživjeli pad krvnog tlaka u prosjeku za oko 23%. No, iako paprike babure mogu pomoći da u sustav unesemo neke korisne hranjive tvari koje mogu dovesti do poboljšanja krvnog tlaka, ne možemo očekivati ​​da će paprike to učiniti same.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.