Vijesti / Životni stil

problem sa spavanjem

Imate problema sa spavanjem? Stručnjaci tvrde da biste trebali pojesti ovo ukusno voće

Imate problema sa spavanjem? Stručnjaci tvrde da biste trebali pojesti ovo ukusno voće
Ilustracija

Stručnjaci tvrde da ako se borite sa spavanjem postoje stvari koje možete isprobati kako bi lakše zaspali, a jedna od njih je ukusno voće prepuno vitamina.

Ako se borite sa spavanjem, možete postati frustrirani sami sobom - što ironično čini još težim odlazak u zemlju snova. Stručnjaci napominju kako nedovoljno sna zbog lošeg rasporeda spavanja može dovesti do bezbroj zdravstvenih problema, a također smanjuje fizičku i mentalnu izvedbu tijekom dana.

Također, nedostatak sna ima negativne učinke na vaše raspoloženje, prenosi Mirror. No, postoji voće koje možete pojesti prije odlaska u krevet i od kojeg ćete se osjećati puno bolje kad se ujutro probudite.

Stručnjaci iz Bed Kingdoma tvrde da je kivi fantastičan za opuštanje prije spavanja i da vam može pomoći da se dugoročno osjećate bolje. Dodaju: 'Kivi je već godinama dio rutine odlaska na spavanje mnogih ljudi, a znanost potvrđuje vrijednost kivija kao pomoćnog sredstva za spavanje.

Studije su pokazale da kivi može poboljšati kvalitetu sna, vrijeme spavanja i učinkovitost spavanja nakon mjesec dana redovitog konzumiranja prije spavanja. Kivi sadrži velike količine serotonina i antioksidansa, kao i vitamine poput folata i vitamina B, koji mogu pomoći u liječenju poremećaja spavanja, kao i resetirati vaš raspored spavanja'.

Također, preporučuje se da ne uzimate kofein prekrasno navečer jer njemu može trebati i do 10 sati da u potpunosti napusti vaš krvotok te tako ometa pravilan san.  A ako vježbate noću, možda je vrijeme da promijenite svoju rutinu, jer su istraživanja pokazala da je jutro najbolje vrijeme za vježbanje. 'Studija Yamanake i suradnika iz 2015. godine otkrila je da energična tjelovježba prije spavanja remeti prirodni ritam tijela i otežava spavanje. To onda otežava pridržavanje rasporeda spavanja te smanjuje kvalitetu sna. Ova je studija otkrila da je spavanje s brzim pokretima očiju (REM) smanjeno za 10,5% kod ljudi koji su intenzivno vježbali prije spavanja'.

REM spavanje je važno jer je to vrijeme kada vaš mozak konsolidira vaša sjećanja, pohranjujući stvari koje ste naučili tijekom dana u dugoročno pamćenje, kao i vrijeme kada sanjate najživlje. Ista studija je otkrila da se kvaliteta sna poboljšala kada se intenzivno vježbanje izvodilo ujutro: 'Stoga je najbolje izbjegavati intenzivnu tjelovježbu prije odlaska na spavanje, idealno je pomaknuti sesiju tjelovježbe ranije tijekom dana kako biste osigurali najbolju kvalitetu sna i omogućili najbolji raspored spavanja.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video