Vijesti / Životni stil

vlaga u domu

Uložili ste u nekretninu i kvalitetnu fasadu, no svejedno muku mučite s vlagom i plijesni? Evo zašto

Uložili ste u nekretninu i kvalitetnu fasadu, no svejedno muku mučite s vlagom i plijesni? Evo zašto
Ilustracija

Postoje mnoga rješenja za vlagu koja su dostupna i lako ih je pronaći na internetu, no pravo rješenje leži u trajnim, profesionalnim metodama

Novogradnja ili renoviranje stambenog prostora iziskuju velike izdatke. Naravno, želite da sve bude onako kako ste zamislili, ali onda primijetite ogroman problem: vlagu i plijesan. Niste ni pomislili da bi se to moglo dogoditi jer ste uložili u kvalitetu i sada se pitate kako je do toga došlo. Ako ste se pronašli u ovom scenariju, imamo objašnjenja za vas. 

Prva asocijacija na vlagu su stari, dotrajali zidovi, krovovi ili eventualna puknuća, no zabluda je da je to jedini uzrok vlage. Nova stolarija i PVC ili ALU prozori su s jedne strane energetski učinkoviti, ali s druge strane se prostor doslovno hermetički zatvori te više „ne diše“, odnosno nema adekvatne cirkulacije zraka koja je nužna da bi se izbjegla vlaga i posljedično plijesan. Jedan od prvih znakova da imate problema s vlagom vidjet će se na vašim prozorima. Sama problematika vlage veća je zbog toga što se u takvim uvjetima stvara plijesan, a takva kombinacija štetna je za čovjekov organizam. 

Glavobolja i umor možda nisu od posla 

Ako se često budite neispavani i iscrpljeni, a još k tome patite od povremenih ili redovitih glavobolja, sigurno ste pronašli niz opravdanja poput nedovoljno sna, stresa na poslu i sličnih uzroka takvih stanja. Naravno, moguće je da ste u pravu, no nemojte podcijeniti ni plijesan i vlagu kao potencijalne uzročnike. Naime, plijesan utječe štetno na čovjekov organizam, slabi mu imunitet te može biti uzrok upravo glavobolja, migrena, umora te brojnih drugih stanja. Ovaj problem postaje veći ako u vašem kućanstvu borave djeca. Jasno je, trebate brzo i efikasno rješenje. 

Postoje mnoga rješenja za vlagu koja su dostupna i lako ih je pronaći na internetu poput toga da redovito prozračite svoj prostor, da koristite sprej ili druga sredstva protiv vlage i slično. Istina, takve metode mogu vam značajno pomoći, no problem je u tome što će se plijesan i vlaga kad-tad vratiti. 

Unatoč tome što ste uložili u novogradnju ili renovirali prostor, morate znati da je rješenje u protočnosti zraka. Iako ste možda uložili u skupe fasade, stolariju, izolaciju – u novijim gradnjama često prostori budu hermetički zatvoreni, odnosno bez dostatne količine protočnosti zraka i kao posljedica, pojavljuju se vlaga i plijesan. 

Uzročnici vlage i plijesni u stambenim prostorima

Najveći uzročnici vlage u stambenim prostorima su: 

  • Pare od kuhanja, peglanja i tuširanja 
  • Nedovoljno ili neadekvatno prozračeni prostori 
  • Neispravni ili neadekvatno korišteni sustavi grijanja 

Plijesan i vlaga mogu uzrokovati zdravstvene tegobe poput: 

- Umora 
- Migrene 
- Nesanice 
- Iscrpljenosti 
- Razdražljivosti
- Brojne alergijske reakcije 

Postoji trajno rješenje 

Ako mislite da imate problem s vlagom, umjesto pojedinačnih i privremenih rješenja, najbolje je uložiti i odlučiti se za ono profesionalno i trajno – kvalitetan ventilacijski sustav. Kako je i rečeno, najvažnije u stopiranju vlage i plijesni jest to da prostori budu kvalitetno prozračeni konstantno, odnosno da je protok zraka dovoljan. Takvu kvalitetu nećete trajno postići otvaranjem prozora ili povremenim prozračivanjem. 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video