Vijesti / Životni stil

TREBA JU JESTI UMJERENO

Slastica kojoj mnogi ne mogu odoljeti: Evo što se dogodi ako jedete čokoladu svaki dan!

Slastica kojoj mnogi ne mogu odoljeti: Evo što se dogodi ako jedete čokoladu svaki dan!
Ilustracija

Ako uživate u čokoladi bilo koje vrste, najvažnija je konzumacija iste u ukupnom dobro uravnoteženom načinu prehrane...

Ako ste ljubitelj čokolade, možda ćete se osjećati zbunjeno oko toga je li njezino jedenje korisno ili štetno za vaše zdravlje. Kao što znate, čokolada ima različite oblike: bijela čokolada, mliječna čokolada i tamna čokolada—sve imaju drugačiji sastav sastojaka i, kao rezultat toga, njihovi nutritivni profili nisu isti. Velik dio istraživanja proveden je na mliječnoj čokoladi i tamnoj čokoladi jer one sadrže krute tvari kakaovca, dijelove biljke kakaovca. Nakon što se te krutine ispeku, poznate su kao kakao.

Mnoge od navodnih zdravstvenih dobrobiti čokolade povezane su s sastojcima krutih tvari kakaovca. Možda će vas iznenaditi, ali bijela čokolada zapravo ne sadrži krute tvari kakaovca; sadrži samo kakao maslac. Bilo koja vrsta čokolade može se uklopiti u sveukupni dobro zaokruženi obrazac prehrane, ali postoje li određene zdravstvene dobrobiti redovitog konzumiranja čokolade? Evo što kažu najnovija istraživanja o zdravstvenim učincima redovite konzumacije čokolade, piše Eating Well.

Moglo bi poboljšati zdravlje vašeg srca: Tamna i mliječna čokolada sadrže čvrste tvari kakaovca, dijelove biljke kakaovca, iako u različitim količinama. Kakao sadrži flavonoide—antioksidanse koji se nalaze u određenim namirnicama kao što su čaj, bobičasto voće, lisnato povrće i vino. Flavonoidi imaju različite zdravstvene prednosti, uključujući poboljšano zdravlje srca. Budući da tamna čokolada ima veći volumenski postotak suhe tvari kakaovca, bogatija je i flavonoidima. Recenzija iz 2018. u časopisu Reviews in Cardiovascular Medicine pokazala je obećanje u poboljšanju lipidnih ploča i krvnog tlaka pri konzumiranju umjerenih količina tamne čokolade svakih jedan do dva dana. Međutim, ova i druge studije dale su mješovite rezultate i potrebna su daljnja istraživanja kako bi se potvrdile ove potencijalne zdravstvene koristi. Na primjer, randomizirano kontrolno ispitivanje iz 2017. u Journal of the American Heart Association pokazalo je da konzumacija badema s tamnom čokoladom ili kakaom poboljšava profile lipida. Međutim, konzumacija tamne čokolade i kakaa bez badema nije poboljšala profile lipida. 

Može vam povećati razinu željeza: Prema studiji iz 2021. u časopisu Journal of Nutrition, anemija uzrokovana nedostatkom željeza je u porastu. Može dovesti do simptoma uključujući umor, slabost i lomljive nokte. No, za ljubitelje čokolade imamo dobre vijesti! Tamna čokolada je dobar izvor željeza jer jedna porcija od 50 grama sadrži 6 miligrama željeza. Dakle, žene u dobi od 19 do 50 godina trebale bi unijeti 18 miligrama željeza dnevno, a odrasli muškarci 8 miligrama dnevno, prema Nacionalnom institutu za zdravlje. Diana Mesa, vlasnica En La Mesa Nutritiona, kaže: "Tamna čokolada može biti ukusan način za povećanje unosa željeza, posebno za osobe s rizikom od razvoja anemije uzrokovane nedostatkom željeza, kao što su osobe koje rađaju i imaju jaku menstruaciju, starije osobe, ali i odrasli i djeca, kojima su potrebne veće količine željeza. Za bolju apsorpciju tamna čokolada može se kombinirati s namirnicama bogatim vitaminom C, poput bobičastog voća, za slatki i nutritivno bogat međuobrok." Nažalost, mliječna čokolada sadrži samo oko 1 miligram željeza u 50 grama. Dakle, ako vam je razina željeza niska, tamna čokolada bi bila najbolja opcija.

Može poboljšati vaše kognitivne funkcije: U jednom kontrolnom ispitivanju hranjivih tvari iz 2019., dnevni unos tamne čokolade tijekom 30 dana poboljšao je kognitivno funkcioniranje sudionika. Istraživači to pripisuju metilksantinima u tamnoj čokoladi, koji uključuju teobromin i kofein. Međutim, potrebno je više istraživanja kako bi se potvrdili ovi nalazi i dodatno razumjeli mehanizmi koji su doveli do kognitivnih poboljšanja.

Može povećati rizik od visokog kolesterola: Iako postoje neke potencijalne zdravstvene dobrobiti jedenja čokolade, postoje i neke moguće negativne posljedice. Bijela čokolada i mliječna čokolada imaju visok udio zasićenih masti i dodanih šećera. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, prekomjerna konzumacija zasićenih masti i dodanih šećera povezana je s visokim kolesterolom i većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Jedna pločica mliječne čokolade sadrži oko 22 grama dodanih šećera i 8 grama zasićenih masti, dok jedna pločica bijele čokolade sadrži 25 grama dodanih šećera i 16,5 grama zasićenih masti.

Mogla bi premašiti sigurnu potrošnju teških metala: Iako tamna čokolada može imati pozitivne učinke na vaše zdravlje, studija Consumer Reports iz 2022. pokazala je da bi svakodnevna konzumacija tamne čokolade mogla biti štetna za odrasle, djecu i trudnice. Testirali su 28 popularnih marki tamne čokolade i otkrili da 23 sadrže razine olova i kadmija koje bi mogle biti opasne za svakodnevnu konzumaciju. Konzumacija ovih teških metala može dovesti do problema u razvoju, supresije imunološkog sustava, hipertenzije i oštećenja bubrega kod odraslih i djece. Kako biste smanjili rizik od konzumiranja prekomjerne količine olova i kadmija kroz tamnu čokoladu, svakako istražite koji su proizvodi rizičniji od ostalih, jedite tamnu čokoladu samo povremeno i izbjegavajte hranjenje djece tamnom čokoladom. 

Zaključak: Istraživanja pokazuju da tamna čokolada ima potencijalne dobrobiti za zdravlje srca, kognitivne funkcije i nedostatak željeza, budući da je to vrsta čokolade najbogatija flavonoidima, metilksantinima, magnezijem i željezom. Međutim, potrebno je više istraživanja kako bi se bolje razumjeli zdravstveni dobrobiti čokolade i mehanizmi koji dovode do različitih zdravstvenih ishoda. Uz to, jedna hrana općenito neće utjecati na vaše zdravlje (osim ako nemate alergiju ili jaku osjetljivost). Mesa kaže: "Dopustiti sebi da uživate u hrani koju volite bez ograničenja vodi do zdravijeg odnosa s hranom. Ograničavanje čokolade kada je želite samo će vas dovesti do toga da ćete ju poželjeti još više, što može dovesti do prejedanja, izazivajući osjećaje krivnje i srama. Taj ciklus je štetniji za zdravlje nego da si dopustite taj komad čokolade." Ako uživate u čokoladi bilo koje vrste, najvažnija je konzumacija iste u ukupnom dobro uravnoteženom načinu prehrane. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video