Vijesti / Životni stil

KORISNO

Jesu li vaša zrna kave ustajala? Evo jednostavnog načina da saznate!

Jesu li vaša zrna kave ustajala? Evo jednostavnog načina da saznate!
Ilustracija

Zrna kave, baš kao i sve drugo što konzumirate, mogu s vremenom postati ustajala, no to ne znači da ga ne možete piti...

Bez obzira na to je li šalica kave u vašoj ruci došla iz lokalnog kafića, benzinske crpke ili vašeg vrhunskog aparata za espresso, svaka je kava prilično dobra u obavljanju posla — što znači da vam može pomoći da se razbudite i krenete dalje u dan, obzira koliko rano. Ali ako ste pravi poznavatelj kave, najvjerojatnije želite uživati ​​u tom čarobnom eliksiru kada je na vrhuncu okusa i svježine.

Zrna kave, baš kao i sve drugo što konzumirate, mogu s vremenom postati ustajala. To ne znači nužno da je vaš napitak nesiguran ili ga se ne može piti dok stari, ali vjerojatno neće biti idealni topli napitak kakvog ste ga zamislili. Kako bi zrna bila na vrhuncu za uživanje, pogledajte ove uvide stručnjaka za kavu, piše Huffpost.

Stara kava je loša, ali zrna ponekad mogu biti presvježa: “Najlakši način da objasnite svježinu u kavi je da je usporedite s lukom zrelosti banane”, rekla je nezavisna savjetnica za kavu Erika Vonie. “Da, možete jesti super tvrdu, jarko žutu bananu, ali nije tako slatka i ukusna kao kada će biti nekoliko dana kasnije. ... I da, definitivno možete pojesti zapečenu bananu, ali to neće biti isto iskustvo kao kad je bila na vrhuncu zrelosti.” Vonie je rekla da kava nije namijenjena za konzumiranje odmah iz pržionice i da biste trebali uzeti u obzir vrijeme kada se kava ne prži kako biste znali kada je najbolja. “Nakon prženja, kava se ‘odmara’ i ispušta plinove nastale procesom prženja. Kako kava nastavlja sa starenjem, i dalje će imati okus kave, ali može imati prigušenije okuse i arome", rekla je. 

‘Najbolje do’ nije nužno ‘popiti do’: U svijetu kave, dobre stvari dolaze onima koji čekaju - iako predugo odgađanje neće dati idealne rezultate. "Svježina je pokretna meta i ima različitu važnost za različite ljude", rekla je Kay Cheon, koja upravlja veleprodajom i obrazovanjem u Dune Coffee Roasters u Santa Barbari, Kalifornija. „Što se tiče pržionice, možda želimo dati kavu u nečije ruke što je brže moguće, ali bismo također željeli da ta osoba koja pije kavu zna da će postići najbolje rezultate u šalici tjedan dana nakon što je kava pržena. Netko tko kupuje kavu, možda će samo htjeti odmah popiti kavu, a možda neće ni primijetiti ista poboljšanja ako pusti kavu da odstoji ili to bude opcija pri kupnji." Stručnjak za kavu James Hoffmann, suosnivač tvrtke Square Mile Coffee Roasters sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, objasnio je to na sljedeći način: “Kava je može biti na policama jako dugo. Sasvim je sigurno piti kavu nekoliko godina nakon što je pržena, ali tada apsolutno neće imati najbolji okus. Ali dobra je ideja ostaviti kavu da odstoji tjedan ili dva, možda dva, a zatim je iskoristiti u roku od mjesec dana ili možda šest tjedana", dodaje. Ono što je zbunjujuće u vezi s kavom je prisutnost CO2 zatvorenog u kavi", kaže Hoffman i napominje da "to s vremenom pobjegne, a ljudi koji piju kavu će to nazivati ​​'otplinjavanjem'."

Imajući to na umu, postoji jednostavan način da saznate jesu li vaša cijela zrna stvarno svježa. Stavite pola šalice zrna kave u vrećicu na zip, iscijedite zrak, zatvorite vrećicu i ostavite preko noći. Svježa zrna će osloboditi ugljični dioksid i napuhati vrećicu. Ustajala zrna ostavit će vrećicu ravnom.

Ulje igra ulogu u svježini kave: Putovanje zrna od neprženog do ustajalog ima nekoliko koraka na putu, rekao je Hoffmann. “Kako zrno stari, dolazi do gubitka aromatskih spojeva. A nakon što se ti spojevi izgube, nećete moći uživati ​​u njima u svojoj šalici", rekao je. “Onda postoje negativni okusi stvoreni oksidacijom ulja u zrnu kave, koje će s vremenom postati užeglo.Tamnost pečenja igra veliku ulogu u tome koliko će ulja biti istisnuto na površinu zrna. Vidjet ćete da tamnije pečenje općenito ima masni sjaj. Ovo ulje ima tendenciju puno brže oksidacije, a proces prženja zapravo cijelo zrno čini poroznijim i manje gustim, tako da se sva kemija ustajanja događa brže kod tamnijeg pečenja", rekao je Hoffmann.

Cijela zrna dulje ostaju svježa: Osim prženja, stručnjaci su istaknuli još jedan faktor koji je važan za starenje kave. “Jednom kada se kava samelje, ustajanje se događa vrlo brzo,” rekao je Hoffmann. “Većina ljudi može uočiti razliku između svježe mljevene kave i kave koja je samljevena samo dan ili dva prije.” Cheon je istaknuo da brže ustajanje s mljevenom kavom nije uvijek loša stvar. “Ako idete na kampiranje i nemate pristup mlincu, ili ako vam je kava posebno svježa, možete umjetno ubrzati proces odmora tako da kavu prethodno sameljete 30 minuta prije kuhanja, umjesto da čekate tjedan dana na to", rekao je. Za one koji žele najsvježiju moguću kavu, Hoffmann je imao savjet: "Dobar mlinac za kavu za jutro najbolja je investicija koju možete napraviti."

Kako čuvati kavu da se održi svježina: Službeno izvješće o pravilnom skladištenju dolazi od Marka Coreya, voditelja znanosti i politike za industrijsku grupu National Coffee Association. “Općenito preporučujemo čuvanje zrna kave na hladnom, tamnom mjestu, idealno u neprozirnoj, hermetički zatvorenoj posudi”, rekao je. Vonie, neovisna konzultantica, predložila je da kavu držite u istom pakiranju u kojem je i stigla. "Ako je želite premjestiti u drugu posudu, pobrinite se da blokira svjetlost i da je hermetički zatvorena", rekla je. Trebate li stvarno zamrznuti kavu? Cheon je rekao: “Određene kave je dobro vakuumski zatvoriti ili ih staviti u zatvorene cijevi unutar namjenskog zamrzivača za kavu. Ali za većinu njih, pogotovo ako redovito pijete kavu, najbolja praksa je jednostavno je držati dalje od topline, vlage i sunčeve svjetlosti.”

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video