Vijesti / Životni stil

DOBRO JE ZNATI

Doktor tvrdi da mnogi pogrešno zaustavljaju krvarenje iz nosa: ‘Nemojte naginjati glavu natrag!’

Doktor tvrdi da mnogi pogrešno zaustavljaju krvarenje iz nosa: ‘Nemojte naginjati glavu natrag!’
Ilustracija

Do krvarenja iz nosa često dolazi naglo i bez upozorenja. Iako može izgledati strašno, najčešće je potpuno bezopasno.

Većina nas je u nekom trenutku života doživjela krvarenje iz nosa, a mnogi to "liječe" tako da zabace glavu unatrag kako bi spriječili krv da teče niz lice. No, prema liječnicima, ovo zapravo nije najbolji način za rješavanje problema. Na Twitteru je doktor hitne pomoći Sam Ghali objasnio: “Ako vam curi krv iz nosa, nemojte zabaciti glavu unatrag. Ovo samo čini da vam krv kaplje niz stražnji dio grla i onda ćete je progutati, a na taj način se možete i ugušiti."

Umjesto toga, američki zdravstveni stručnjak preporučuje nagnuti lice prema naprijed i stisnuti nos: "Uštipnite mekani dio nosa i nagnite glavu naprijed. Recite svojoj obitelji i prijateljima o ovome", dodao je. Nacionalna zdravstvena služba nudi slične savjete na svojoj web stranici, gdje piše: “Ako imate krvarenje iz nosa, trebali biste učiniti ovo: “Sjednite i nagnite se naprijed, s glavom nagnutom prema naprijed. Stisnite nos točno iznad nosnica 10 do 15 minuta i dišite kroz usta, piše Daily Star.

Također savjetuju: “Držanje vrećice leda (ili vrećice smrznutog graška umotane u kuhinjsku krpu) na vrhu nosa može pomoći u smanjenju protoka krvi. Ali dokazi koji pokazuju da djeluje nisu baš jaki."

Krvarenje iz nosa obično nije razlog za brigu. No, Nacionalna zdravstvena služba preporučuje da potražite liječničku pomoć ako imate dijete mlađe od dvije godine kojem curi krv iz nosa. Također je vrijedno potražiti savjet od svog lokalnog liječnika opće prakse ako imate redovito krvarenje iz nosa, simptome anemije ili živite s krvnim bolestima kao što je hemofilija. U međuvremenu, trebali biste otići na hitnu medicinsku pomoć ako vam krvarenje iz nosa traje dulje od 15 minuta ili je vidljivo pretjerano. Povraćanje krvi, osjećaj slabosti ili vrtoglavice ili teškoće s disanjem, također su znakovi da vam je potrebna hitna medicinska pomoć.

Odraslima pucanje žilice u nosu obično uzrokuje nagli porast krvnog tlaka. Uzrok može biti i kombinacija suhe, nadražene sluznice nosne pregrade i porasta tlaka. Na kraju nosne pregrade sastaju se mnoge žilice pa krvarenje može uzrokovati i manja ozljeda uzrokovana, primjerice, kopanjem nosa. 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video