Vijesti / Životni stil

nakon čašice

Kako pobijediti mamurluk? Imamo prijedlog koji vas neće razočarati

Kako pobijediti mamurluk? Imamo prijedlog koji vas neće razočarati
Ilustracija

Glavobolja, mučnina, umor, osjetljivost na svjetlost i zvuk, dehidracija, drhtavica najčešći su simptomi koji se javljaju.

„ Alkohol nije odgovor, ali kad piješ, zaboravljaš što je bilo pitanje“, jedna je od istina o tome zašto posežemo za čašicom.

Vrijeme je raznih fešti, partyja, roštiljanja, a prilike su to za opuštanje i druženja koje počesto prođu uz čašicu više i – mamurluk, neugodno stanje koje se javlja nakon konzumiranja previše alkohola. Glavobolja, mučnina, umor, osjetljivost na svjetlost i zvuk, dehidracija, drhtavica najčešći su simptomi koji se javljaju nekoliko sati nakon konzumiranja alkohola, ali se mogu pojaviti i nakon nekoliko dana, posebno ako je osoba pretjerano konzumirala.

Mamurluk se, naime, javlja kada alkohol iritira sluznicu želuca i crijeva, što dovodi do povećane proizvodnje kiseline i upale. Također, alkohol smanjuje količinu antidiuretskog hormona u tijelu, što dovodi do povećanog mokrenja i dehidracije. To je jedan od razloga zbog kojih osobe koje pate od mamurluka često osjećaju glavobolju i umor.

Općenito govoreći, mamurluk može pogoditi i žene i muškarce na sličan način, jer su simptomi i uzroci slični za oba spola. Međutim, postoje neke razlike u tome kako mamurluk može utjecati na žene i muškarce. Jedna od glavnih razlika je u tome da žene obično imaju manju tjelesnu težinu od muškaraca, a to znači da imaju manje prostora za alkohol u tijelu.

To znači da ista količina alkohola može uzrokovati veće simptome mamurluka kod žena nego kod muškaraca. Također, žene imaju manje enzima u jetri koji razgrađuju alkohol, što znači da alkohol duže ostaje u njihovom tijelu. Druga razlika je u hormonskim razlikama između žena i muškaraca. Ženski hormoni, poput estrogena, mogu utjecati na način na koji tijelo obrađuje alkohol i mogu utjecati na osjetljivost na mamurluk.

Na primjer, žene mogu osjetiti veću mučninu ili osjetljivost na svjetlost i zvuk zbog utjecaja estrogena na tijelo. Žene koje uzimaju oralne kontraceptive ili hormone zamjenske terapije, pak, mogu biti osjetljivije na mamurluk jer se hormoni u tim terapijama mogu sukobljavati s procesom metabolizacije alkohola u tijelu.

Preporuke zdravstvenih stručnjaka zdravim odraslim osobama kao glavnu metodu za izbjegavanje mamurluka sugeriraju da ne konzumiraju više od dva standardna pića dnevno ili četiri u jednoj prilici. Ako, pak, konzumirate alkohol, važno je piti dovoljno vode i jesti prije i nakon konzumacije.

Također, važno je biti svjestan količine alkohola koju konzumirate i piti ga sporije kako biste izbjegli prekomjernu konzumaciju. Želite li biti sigurni da dan nakon fešte neće „oboljeti“ od mamurluka i nemate vremena za pauzu od svakodnevnih obaveza možete posegnuti za Myrklom, dodatkom prehrani koji razgrađuje konzumirani alkohol i sprječava nastanak mamurluka, a nabaviti ga možete u svim bolje opskrbljenim ljekarnama i na web shopu.

Važno je piti dovoljno vode kako biste nadoknadili dehidraciju. Pomoći može i određena hrana ili pića, poput pileće juhe ili kokosove vode, ali to nije znanstveno dokazano. Čašom voćnog soka nadoknadit ćete izgubljenu tekućinu, a fruktoza iz voća pomoći će organizmu da brže „sagori“ alkohol. Ukoliko ste u stanju, krenite u šetnju i nadišite se svježeg zraka, može vam pomoći da razbistrite glavu. Svi koji mogu neka odu trčati ili u teretanu i dobro se preznoje kako bi izbacili nakupljene toksine. I potom nekoliko dana valja jesti isključivo juhe i jesti lešo povrće da probavni život vratimo u život.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video