Vijesti / Životni stil

TRENING S IVANOM POSAVEC

IDEMO VJEŽBATI Kako u treningu potrošiti što više kalorija?

IDEMO VJEŽBATI Kako u treningu potrošiti što više kalorija?
Fitness studio FitLife

Najčešće pitanje nakon treninga je, koliko kalorija smo potrošili? Kao da postoji ta čarobna brojka koju smo svi potrošili, a zapravo, i nije baš sve kako se na prvu čini

Potrošnja kalorija ovisi od osobe do osobe, programu vježbanja, vanjskim opterećenjima, zahtjevnosti treninga, starosti vježbača, trenutnoj formi, težini itd.

Čučanj težinom vlastitog tijela je redu i vjerujem da vam neće biti lak, ako ste tek krenuli u teretanu, međutim, kako ćete napredovati i biti sve sposobniji važno je povećati opterećenje, a to ćete učiniti tako da dodate neko vanjsko u obliku girje, šipke, medicinskih lopti ili nekih drugih sličnih rekvizita za vježbanje.

Ako vježbate već duže vrijeme i uvijek čučanj radite istom težinom, vaše će se tijelo na taj napor adaptirati i samim time, trošiti manje. Stoga je za napredak važna linearna progresija, što znači, iz treninga u trening (ne doslovno) povećavati opterećenje.

Takvim principom ćete izazivati tijelo na veće napore i samim time veću potrošnju jer što više mišić radi to više raste, a što više raste to smo mi zadovoljniji, tijelo snažnije, sposobnije, ljepše i čvršće.

Uvijek birajte veće težine i nemojte ih se bojati, one su na vašoj strani. Uzmimo za primjer dvije vježbe, jedna je mrtvo dizanje šipkom, a druga je klasičan trbušnjak. U prvoj vježbi su aktivni mišići leđa, zdjelice, nogu, trbuha, ruku, ramena, a u drugoj samo trbuh, i sada zamislite koliko energije je potrebno da aktiviramo prvu skupinu mišića, a koliko energije u drugoj vježbi gdje je aktivan samo trbuh!

Kao primjer, u videu pogledajte pet odličnih vježbi za primarnu aktivaciju mišića zdjelice i nogu, a sekundarnu trbuha, leđa, ruku…

Sumo čučanj –titraj x30

Deficit iskorak x10/10

RDL x10/12

Bugarski čučanj x10/10

Jednonožni potisak kuka x10/10

picture
 

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video