Vijesti / Životni stil

PIŠE ANITA VADAS

RODITELJSKI KUTAK Iluzija je da će neki odnos potrajati ako ga zapustimo

RODITELJSKI KUTAK Iluzija je da će neki odnos potrajati ako ga zapustimo
Anita Vadas

Kakve odnose imate s drugima?

Imate li više problematičnih ljudi oko sebe s teškim odnosima ili vam ide s lakoćom? Što mislite zbog čega je tome tako?

Kako to da su nam odnosi s nekima nemogući i teški a s nekima jedva čekamo da se vidimo? Jeste li ikada razmišljali o tome?

U Vedama je opisano da u ovom svijetu postoji nekoliko vrsta odnosa koje imamo s drugima.

1. Neutralni odnos imamo s onima koje srećemo onako usput kao i sa svima s kojima nismo bliski i nema emocija. S njima ni nemamo neki problem jer nas se ti odnosi ne dotiču emotivno.

2. Prijateljski odnos gradimo s ljudima koji su nam dragi i do kojih nam je stalo. Imamo nekoliko vrsta prijatelja, bliskijih i onih manje bliskih. Tu su uključene emocije pa se i odnos intenzivira.

3. Roditeljski odnos imamo sa svojom djecom i sa svojim roditeljima. Ovaj je odnos emotivno nabijeni i najintenzivniji po emocijama. Ima raznoraznih emocija – od pozitivnih do negativnih.

4. Bračni odnos je odnos koji imamo s partnerom kojeg volimo pa je ovaj odnos u stvari ljubavni odnos. Ovo bi trebao biti najintenzivniji odnos. No, kako mnogi u braku ostaju iz dužnosti a ne toliko iz ljubavi, moguće je da s vremenom postane manje intenzivan, osim ako nešto ne poduzmete.

5. I na kraju postoji još odnos služenja koji bismo trebali razviti s Bogom, ako u Njega vjerujemo, a ako ne vjerujemo nećemo raditi na tom odnosu. Ovaj odnos ću samo spomenuti no, osvrnut ću se više na roditeljski, bračni i prijateljski odnos iako pravila vrijede za sve.

Svaki od ovih odnosa razvijamo, gradimo i investiramo u njega vrijeme, sebe i emocije. Koliko svega toga investiramo, to ćemo bolji odnos imati. Iluzija je da s nekima jednostavno moramo imati odnos, odnosa radi i bez investiranja vremena i ulaganja energije u odnos.

Ako s prijateljem dijelite dosta zajedničkog vremena, razmjenjujete tajne i iskreni ste jedan prema drugome, što više idete u dubinu iskrenosti i povjerenja, to ćete dublji odnos izgraditi, zar ne?

Jednako tako je i s roditeljima, djecom i partnerom.

Što više se dajemo u odnos i što više se druga strana daje, to je odnos dublji. Gradimo jedan odnos povjerenja, iskrenosti i otvorenosti. Nema straha nego je prisutna ljubav zato što je tu povjerenje.

No, iluzija je da će taj odnos potrajati ako ga zapustimo.

Odnos je poput vrta – što ga više njegujemo to će više ljepšeg cvijeća biti u njemu. Ako ga zapustimo, narast će korov, a ako ga još i više zapustimo – zarast će korov i ugušiti cvijeće.

Tako i mi trebamo svjesno graditi svaki odnos s drugima, bez obzira na vrstu odnosa koji imamo. Važna je razmjena ideja, tajni, iskrenost, zajedničko vrijeme koje provodimo. Važno je koliko se dajemo u odnos a i koliko se druga osoba daje. Ako se samo mi dajemo, a druga osoba ne, dolazi do blokade u odnosu i s vremenom ćemo se i mi prestati truditi te će zarasti korov u našem odnosu.

Kako se bavim roditeljstvom, objasnit ću vam zašto vam pišem o ovome, a vi sebi preslikajte sve ovo na bilo koji odnos koji imate s nekim i odgovorite zašto je došlo do narušavanja vašeg odnosa.

Znači, mnogi roditelji koji mi dolaze na savjetovanja misle da odnos s djecom ne treba graditi i da bi samim time što rodimo djecu to i automatski trebao biti odnos. Odnos je poput žive tvari. Ako mu se ne posvetiš, ništa od toga.

Znači, sve dok vi s djetetom ne provodite dovoljno vremena, niste baš najiskreniji, nemate razmjenu ideja, misli, pa čak i stvari, tada taj odnos neće biti sve dublji nego baš suprotno, sve plići jer se na odnosu radi, ma što god vi mislili.

Sjetite se osobe u svojem životu s kojom imate lijep i divan odnos. Što sve radite međusobno da bi odnos bio tako divan?

- Družite se i organizirate da se vidite što češće, povjeravate se i razmjenjujete ideje, razmjenjujete poklone i druge stvari, provodite zajedničko vrijeme, imate fokus na onome što vam je zajedničko iako postoji i onaj dio u vašem odnosu koji vam je različit. Oboje radite na odnosu i nije jednostrano.

Kako to da s djetetom nemate tako duboki odnos kao s prijateljem?

Samo zato što ne investirate sve ovo u odnos i zato što katkada imate fokus na onome po čemu ste različiti a ne po čemu ste slični. Roditelji koji gledaju, nabrajaju i ističu samo te različitosti, zapravo grade zid između sebe i djeteta, ciglu po ciglu.

Umjesto da grade odnos i ruše zid tražeći ono što vam je zajedničko, trudeći se upoznati dijete.

Naročito je teško kada dijete uđe u pubertet. Mijenja se vrsta odnosa. Nestaje ona količina poštovanja koje je dijete do tada imalo prema vama jer se okreće vršnjacima i počinje i u njima gledati autoritete. No, to ne znači da trebate prestati raditi na odnosu. Ako i dalje investirate vrijeme i družite se barem u nečemu, odnos ćete razvijati. Mnogi roditelji puste dijete jer im u pubertetu postaje čudno, drugačije i zapuste odnos. Šteta!

Održavajte vrt koliko toliko čistim od korova jer će vam biti lakše kasnije kada se pubertetski hormoni smire.

I da, ima roditelja koji tvrde da nisu oni ti koji bi trebali graditi odnos i raditi na njemu već da bi se dijete trebalo potruditi oko roditelja i ono izgraditi odnos s roditeljem, a ne obrnuto.

To je potpuno pogrešan stav!

Kao prvo, vi ste roditelj i uzor od kojeg dijete uči kako treba živjeti. Šaljete djetetu pogrešnu poruku i učite ga pogrešnim stvaranjima odnosa. Podučite ga kako treba, pokažite primjerom, inzistirajte na tome koliko možete i tražite da bude obostrano. Ljubav transformira ljude. Ako sve to radite s puno ljubavi i strpljenja pazeći gdje vam je fokus (na onome dobrome i sličnome u odnosu a ne na onome različitome) sigurna sam da ćete uspjeti.

Znači, nemojte biti u iluziji da će se odnos izgraditi sam, jer neće.

Dajte sve od sebe da s djecom imate što bolji odnos.

Ono što im vi u djetinjstvu pokažete svojim primjerom, to će oni vama vraćati kada odrastu.

Kao odrasli će se vraćati k vama i graditi odnos s vama jer su imali odličnog učitelja i uzora koji ih je podučio kako treba.

Dajte sve od sebe i još malkice više.

Održavajte svoj vrt čistim od korova i imajte fokus na cvijeću i na svemu dobrome u odnosu a ne na korovu i na onome što vam baš ne ide.

Ako zapne, ne odustajte nego se potrudite još malkice više ili potražite pomoć.

Ovaj život nije namijenjen tome da budemo sami i da živimo sami. Namijenjen je da se družimo, da budemo fleksibilni i da razvijamo što dublje odnose s drugima, naročito djecom, partnerom i prijateljima.

Odnosi su najveća bogatstva koja možemo imati.

I da zaključim, kaže se da vrijedimo onoliko koliko prijatelja imamo, a to nije do prijatelja nego do nas i ljubavi u nama koju smo spremni investirati u odnose s drugima.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

Vaša Anita V.

Za individualno savjetovanje javite se za termin na 098 564 290

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video