Vijesti / Životni stil

za bolje zdravlje

Uvrstite je u vaš jelovnik: Ova je hrana najbolja za zdravlje mozga i borbu protiv depresije

Uvrstite je u vaš jelovnik: Ova je hrana najbolja za zdravlje mozga i borbu protiv depresije
Ilustracija / Pixabay

Adekvatna prehrana može pomoći u izgradnji mišića, jačanju kostiju i zaštiti srca.

Adekvatna prehrana može pomoći u izgradnji mišića, jačanju kostiju i zaštiti srca, a važnu ulogu hrana igra i u mentalnom zdravlju, prenosi Real Simple.  "Ako hranu za zdravlje mozga učinite dijelom prehrane, izoštrit ćete pamćenje i spriječiti kognitivno propadanje, ali i zadržati depresiju dalje od sebe", kaže dr. Drew Ramsey, osnivač klinike Brain Food i autor knjige Eat to Beat Depression and Anxiety (Jedite da pobijedile depresiju i anksioznost). 

Najbolja hrana za to je, kaže, povrće, a osobito lisnato i voće, osobito bobičasto, zatim plodovi mora, fermentirana hrana, orašasti plodovi, začinsko bilje i tamna čokolada. "Ne morate izbaciti omiljeni čips niti nikad više ne pojesti sladoled, ali ako si zdrave grickalice učinite dostupnima, vjerojatno ćete ih više konzumirati." 

Imajte pri ruci orašaste plodove: ''Oni su idealna kombinacija proteina, hranjivih tvari poput vitamina E i masti ugodnih za mozak'', kaže Ramsey, a u jednoj su studiji nedavno povezani i s boljim rezultatima na kognitivnim testovima. Isto je, dodaje, i s tamnom čokoladom koja je moćan alat za očuvanje za mentalnog zdravlja. "U jednoj su maloj studiji redoviti konzumenti tamne čokolade imali 70 posto manju vjerojatnost za razvoj depresije", objasnio je.

Koristite puno maslinovog ulja: Ekstradjevičansko maslinovo ulje osigurava dva hranjiva sastojka koja su vašem mozgu potrebna svaki dan: zdrave masnoće i polifenole koji mu daju papreni okus i obuzdavaju upalu mozga, kaže dr. Ramey:

"Otprilike tri žlice visokokvalitetnog maslinova ulja dnevno mogu kod ljudi s blagim kognitivnim oštećenjem poboljšati probleme s pamćenjem." Ulje, savjetuje, pretočite u lijepu keramičku ili zatamnjenu staklenu bocu i držite je na kuhinjskom pultu, dalje od izravne sunčeve svjetlosti.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video