NAPOKON OTKRIVENO

Što je zdravije, svježe ili smrznuto povrće? Evo odgovora

Smrznuto povrće i voće dobra su i zdrava alternativa kada svježa hrana nije dostupna...

Većina odraslih trebala bi jesti 2 šalice voća i 2,5 do 3
šalice povrća dnevno (preporučuje se da muškarci uzimaju
malo više povrća). No, mnoga istraživanja su pokazala da samo 9%
odraslih dobiva preporučenu količinu povrća, a samo 12% dovoljno
voća, piše Eating
Well
.

Povrće je prepuno hranjivih tvari—vitamina, minerala, vlakana i
antioksidansa. Zamrzavanje je siguran način produljenja roka
trajanja hranjivih namirnica. Međutim, mnogi ljudi pogrešno
vjeruju da je smrznuto povrće mnogo manje hranjivo od
svježeg povrća. Čini se da još uvijek postoje kontroverze oko
toga je li smrznuto povrće zdravo i kako se slaže sa svježim
proizvodima. Zamrzavanje se danas smatra najprikladnijim
načinom za produženje roka trajanja hrane, jer se time čuvaju
nutritivne i hranljive vrijednosti namirnica, no pritom se moramo
pridržavati nekih pravila.

Pravilno zamrzavanje je važno: Najveća kvaliteta zamrzavanja
može se postići kada se zamrzavanje odvija vrlo brzo na najnižoj
mogućoj temperaturi. Prije nego hrana dospije u zamrzivač,
preporučuje se blanširanje. Na taj način uništavamo enzime koji
su odgovorni za brži pad kvalitete. Nutricionisti savjetuju da se
kod kućnog zamrzavanja povrće i voće nasjecka na manje komade i
rasporedi tako da najveća površina bude izložena hlađenju.
Također, važno je ne zamrzavati velike količine odjednom. Za
najbolji rezultat hranu je dobro čuvati u hermetički zatvorenoj
ambalaži, jer se na taj način sprječava isušivanje, a ujedno se
povećava trajnost hrane. Moramo biti svjesni da ni zamrznute
namirnice nemaju neograničen rok trajanja.

Što je s odmrzavanjem? Kvalitetu kupljenih zamrznutih
namirnica teže je očuvati, stoga ih je važno što prije nakon
kupovine zatvoriti u prikladnu vrećicu, a po dolasku kući odmah
odložiti u zamrzivač. Prije konzumiranja važno je hranu pravilno
odmrznuti. Povrće se, primjera radi, može kuhati bez prethodnog
odmrzavanja, dok se ostale namirnice u principu moraju otopiti
prije spuštanja u lonac. Važno je to učiniti na odgovarajući
način. Ako nemamo vremena za odmrzavanje u frižideru, hranu
možemo odmrznuti i u hladnoj vodi, ali samo ako je hrana
vodonepropusno zapakirana. Za najbrže odmrzavanje možete
koristiti mikrovalnu pećnicu koja je posebno pogodna za manje
komade. Odmrznute namirnice se brzo kvare pa ih je potrebno što
prije iskoristiti, a odmrznute namirnice ne smijete ponovo
zamrzavati. Stručnjaci također naglašavaju da vrijeme odmrzavanja
ne smije biti duže od 12 sati.

Kako se približava hladnije vrijeme, svježi proizvodi će
postajati ograničeni ili skuplji, što će mnoge prisiliti da
se okrenu konzerviranim ili smrznutim opcijama. Iako konzervirano
povrće može izgubiti neke hranjive tvari tijekom procesa
konzerviranja (značajne iznimke uključuju rajčice i bundevu),
smrznuto povrće može biti čak i zdravije od nekih
svježih proizvoda koji se prodaju u supermarketima, kaže dr. Gene
Lester, voditelj nacionalnog programa za prehranu, sigurnost
hrane i kvalitetu pri USDA-i.

Zašto je to tako? Voće i povrće odabrano za zamrzavanje
obično se prerađuje na vrhuncu zrelosti, u vrijeme kada je obično
najpunije hranjivih tvari. Dok prvi korak zamrzavanja povrća –
blanširanje u vrućoj vodi ili na pari kako bi se ubile bakterije
i zaustavili enzimi koji razgrađuju hranu – uzrokuje razgradnju
ili ispiranje nekih hranjivih tvari topivih u vodi, poput
vitamina C i vitamina B, naknadno brzo zamrzavanje zaključava
povrće u stanju relativno bogatom hranjivim tvarima. Studija iz
2017. pokazala je da nema značajnih razlika u sadržaju vitamina
između smrznutog i svježeg povrća.

Nadalje, kada je postojala mala razlika, vjerojatnije je da je
smrznuto povrće imalo višu koncentraciju hranjivih tvari od
svježeg povrća. Također postoji značajna razlika u cijeni između
svježih i smrznutih proizvoda. Za one koji kupuju s ograničenim
proračunom, smrznuto (i konzervirano) povrće moglo bi biti
isplativije.

Osim toga, svježe povrće ima puno kraći rok trajanja od
svojih smrznutih alternativa. Ako ćete proizvod iskoristiti
odmah, svježe je dobar izbor. Međutim, kako bi se smanjio
rizik od kvarenja i otpada, smrznuto je sigurno. Birajte smrznute
proizvode bez dodane soli (možete dodati malo vlastite dok
kuhate) i nastojte kupovati obične proizvode što je češće moguće.
Ljuto povrće sadržavat će više natrija, ali s vremena na vrijeme
može biti dobra opcija za one izbirljive. Smrznuto povrće
dobro funkcionira u kuhanim jelima kao što su složenci, prženi
krumpirići, tjestenine i juhe. Omiljene opcije su brokula,
grašak, kukuruz, cvjetača, prokulica i tikva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije