Vijesti / Životni stil

DOBRO JE ZNATI

Kuharica otkrila: Samo u ovom slučaju smijete ispirati tjesteninu!

Kuharica otkrila: Samo u ovom slučaju smijete ispirati tjesteninu!
Ilustracija

Evo je li ispiranje tjestenine toliko štetno kao što kažu oni koji ne ispiru ili postoje neki slučajevi u kojima je savršeno prihvatljivo...

Postoji žestoka rasprava o tome trebate li ili ne ispirati svoju kuhanu tjesteninu. Za neke je to samo ono što radite: procijedite, isperite i poslužite. Za druge je ispiranje tjestenine čisto svetogrđe.

Zašto rasipati sav taj nevjerojatni škrob koji će se emulgirati s malo masti u prekrasan, sjajan umak? Kuharica Ariel Kanter objasnila je da, kada je radila u Osteria Morini u Sohou u New Yorku, tjestenina se uvijek pripremala à la minute (kuhala po narudžbi) i stavljala izravno iz vruće škrobne kupke ravno u tavu za umak. Evo je li ispiranje tjestenine toliko štetno kao što kažu oni koji ne ispiru ili postoje neki slučajevi u kojima je savršeno prihvatljivo, piše Simply Recipes.

Talijanska tjestenina - Nikada ne ispirati: Beatrice Ughi, osnivačica omiljenog dobavljača talijanske robe Gustiamo, nikada u životu nije isprala tjesteninu. Zapravo, tvrdu da nikad nije ni čula za tu praksu. Kada je anketirala svoje talijanske prijatelje, rekla je: “Preko telefona možete osjetiti užas na drugom kraju svijeta. Rekli su mi da se to događalo, ali vrlo rijetko u njihovim životima. To je uvijek zbog pogreške, poput presoljavanja vode za tjesteninu ili zato što su u žurbi.” Sergio Faella — pranećak Gaetana Faelle, koji je otvorio Pastificio Faella 1907. — odgovorio je na upit strastvenim, “Nema šanse!”

Dok neki ispiru tjesteninu za hladnu salatu od tjestenine, on umjesto toga preporučuje ovo: Skuhajte tjesteninu u velikoj količini vode kako biste smanjili sadržaj škroba, zatim je procijedite, pričekajte nekoliko minuta. “Dobra tjestenina ne ide dobro onima koji su u žurbi.” Vicky Bennison, producentica viralnih videa za Pasta Grannies, rekla je da nikad nije snimila kako netko ispire tjesteninu. “Mislim da bi to smatrali rasipanjem vode. Nekad se voda za tjesteninu koristila za ispiranje posuđa – toliko su ove dame štedljive.” Dakle, postoji li situacija u kojoj je ispiranje tjestenine zapravo neophodno?

Rezanci - Ponekad isperite: Nisu svi rezanci jednaki. Bivši kolega kuharice Ariel sad je urednik u ChefStepsu i radi na kuharici za ramen koja će izaći u jesen 2024. Njegovo obrazloženje zašto ne ispirati rezance je malo drugačije od Talijana. “Općenito govoreći,” rekao je, “izbjegavate ispiranje ramen rezanaca jer će se tako ohladiti, a ako dodate hladne rezance u vruću juhu, juha postaje mlaka.” Uz to, Sho joj je rekao da postoje okolnosti u kojima želite isprati svoje rezance, kao za tsukemen (rezance za umakanje). “S tsukemenom morate isprati sav škrob s rezanaca kako se ne bi slijepili kada ih poslužite.”

Dakle, trebam li ispirati tjesteninu ili ne? Dakle, kada se radi o ispiranju tjestenine, općenito, nemojte uzalud trošiti taj dragocjeni škrob – Talijani to sigurno ne čine. Ako želite napraviti hladnu salatu od tjestenine, rezance svakako možete isprati, no umjesto toga uzmite si vremena i ostavite ih da se prirodno ohlade s malo maslinovog ulja. I ne zaboravite da svako pravilo ima svoje iznimke.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video