Vijesti / Životni stil

pivo ili dva

Znanstvenici otkrili kako pivo djeluje na mozak: 'Postaje gore što više piješ'

Znanstvenici otkrili kako pivo djeluje na mozak: 'Postaje gore što više piješ'
Ilustracija/Pixabay

Zbog nove studije znanstvenici tvrde da se dovode u pitanje zdravstvene smjernice o sigurnoj konzumaciji alkohola

Loše vijesti za sve one koji ponekad popiti pivo. Naime, navodno samo pola čaše dnevno rezultira manjim volumenom mozga, koji se samo pogoršava kako se konzumacija povećava, sugerira nova studija, piše Net.hr. 

Studija koja je objavljena u časopisu Nature, tiče se pive i pivopija.

Što više pijete, mozak se više smanjuje

Naime, znanstvenici su htjeli osporiti tvrdnju da male količine alkohola nemaju nikakve posljedice, otkrivajući da te količine alkohola ipak stvaraju značajne promjene u mozgu, zbog konzumacije alkohola može doći do kognitivnih oštećenja.

"Postoje neki dokazi da je učinak pijenja na mozak eksponencijalan", kaže bivši autor studije Remi Daviet te dodaje: "Dakle, jedno dodatno piće u danu moglo bi imati veći utjecaj od bilo kojeg pića koje ste popili tog dana. To znači da bi smanjenje ili izbjegavanje jedne čašice alkohola moglo imati veliki utjecaj u smislu starenja mozga."

Godinama vjerujemo da je umjerena konzumacija alkohola zapravo zdrava za funkcioniranje našeg organizama, dok se pića poput crnog vina smatraju kao sjajan izvor antioksidansa. Međutim, nedavni dokazi ukazuju na dramatičnu razliku u volumenu mozga i mikrostrukturi osoba koje piju alkohol u usporedbi s onima koji ne piju.

Istraživači sa Sveučilišta Pennsylvania pokušali su opširnije proučiti taj odnos. Tim je uzeo podatke o konzumaciji alkohola s prikazom 36.678 mozgova zdravih ljudi srednje i starije dobi te su kontrolirali potencijalne zbunjujuće varijable prije nego što su tražili korelacije između unosa alkohola i promjena u mozgu.

'Postaje gore što više piješ'

Kako se konzumacija alkohola povećavala, došlo je do smanjenja ukupnog volumena mozga, volumena sive tvari i mikrostrukture bijele tvari. U suštini, veličina mozga se smanjila kako je sudionik pio više alkohola. "Nije linearno. Postaje gore što više piješ", rekao je Daviet.

Ovi rezultati bili su u skladu s prethodnim studijama, međutim, bilo je i negativnih implikacija na mozak kada je sudionik pio vrlo malo alkohola. Uz samo pola piva dnevno, na mozgu su se mogle vidjeti promjene koje su ekvivalentne starenju od dvije godine.

Kako se to povećavalo na dvije do tri čaše dnevno, mozak se promijenio na ekvivalent tri i pol godine starenja, piše Net.hr.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video