Vijesti / Životni stil

čišćenje

Kad čistite grilje nemojte činiti ovu pogrešku: Evo kako ćete je izbjeći

Kad čistite grilje nemojte činiti ovu pogrešku: Evo kako ćete je izbjeći
Ilustracija / Pixabay

Sredstvo za čišćenje na bazi vode obično je nježno, ali učinkovito u uklanjanju prljavštine i čađe

Grilje nisu samo lijep estetski dodatak na domu, već su i odlična zaštita od vremenskih utjecaja. One su obično izrađene od izdržljivih materijala kao što su aluminij ili kompozitno drvo koji mogu izdržati vanjske utjecaje poput kiše, sunca i vjetra, a da se ne pokvare ili saviju, piše House Digest, prenosi Net.hr. 

Grilje, kao i svaki dio doma, zahtijevaju čišćenje kako bi zadržale svoj elegantni izgled. Sredstvo za čišćenje na bazi vode obično je nježno, ali učinkovito u uklanjanju prljavštine i čađe te ih neće oštetiti, niti će ostaviti prljave tragove.

No, takvo sredstvo neće isto funkcionirati na većini grilja koje se nalaze unutar vašeg doma jer može oštetiti cjelovitost materijala. Mnogi ljudi u svom domu imaju plantažne kapke koji pružaju privatnost, kontrolu svjetla te su estetski privlačni.

Obično su izrađeni od drva te su omiljeni zbog svoje izdržljivosti i bezvremenskog stila. Kada čistite drveni namještaj, najbolje je izbjegavati sredstva za čišćenje na bazi vode. Prekomjerna vlaga može uzrokovati bubrenje, iskrivljenje ili čak truljenje drvenih kapaka tijekom vremena, osobito ako drvo nije pravilno zatvoreno.

Neutralno pH sredstvo za čišćenje drva s omjerom sredstva za poliranje i čišćenje 2:1 najbolje je za drveni namještaj kao što su drvene grilje, jer učinkovito čisti i hrani drvo bez skidanja njegovih prirodnih ulja te ga neće oštetiti.

Najbolje je kupiti odgovarajuće sredstvo za čišćenje drva kako biste očuvali prirodnu ljepotu grilja. Uvijek slijedite upute na etiketi proizvoda kako ih ne biste oštetili. Dobra je ideja početi koristiti proizvod na neupadljivom mjestu kako biste bili sigurni da ga je sigurno koristiti na vašim griljama.

Čišćenje započnite s brisanjem prašine mekom krpom kako biste uklonili svu prljavštinu. Zatim nanesite malu količinu sredstva za čišćenje drva na čistu i suhu krpu. Nježno obrišite svaku letvicu, a krenite od vrha prema dolje. Uzmite si dovoljno vremena za temeljito čišćenje svake letvice.

Za čišćenje uskih kutova koristite meku četku umočenu u sredstvo za čišćenje drva kako biste nježno izribali prljavštinu. Pazite da ne pritisnete previše kako ne biste oštetili površinu letvice.

Nakon čišćenja svake letvice, čistom i suhom krpom uklonite višak sredstva za čišćenje i vlagu s drvene površine. Ovaj korak pomaže u sprječavanju stvaranja pruga i osigurava glatku završnu obradu. Nakon što ste očistili grilje, ostavite ih da se potpuno osuše na zraku prije nego što ih zatvorite, piše Net.hr. 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video